Debat

CIP Fonden: Danmark har en gylden mulighed for at skabe et grønt brinteventyr

Med vores lave havbunde og gunstige vindforhold i Nordsøen og Østersøen har Danmark unikke muligheder for at sætte sig på betydelige dele af brintmarkedet. Det kan sikre Danmark en favorabel position i markedet som grøn bannerfører, skriver Torben Möger Pedersen og Charlotte B. Jepsen.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard og Tykslands økonomi- og klimaminister, vicekansler Robert Habeck, på et pressemøde om dansk-tysk samarbejde om brintinfrastruktur. 
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard og Tykslands økonomi- og klimaminister, vicekansler Robert Habeck, på et pressemøde om dansk-tysk samarbejde om brintinfrastruktur. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Torben Möger Pedersen
Charlotte Boline Jepsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der har i den forgangne uge været stort fokus på, om vi i Danmark mon kan leve op til vores klimamål om at reducere vores udledninger med 50-54 procent i 2025. Regeringen har genoptaget forhandlingerne om det nært forestående delmål, og det går mildest talt ikke stille af sig.

Hvad der til gengæld er gået fuldstændig ubemærket hen, er en rapport fra EU-Kommissionen om, hvordan brint bliver en afgørende faktor for at indfri global klimaneutralitet frem mod 2050.

Lad os hurtigt slå fast: Det giver selvfølgelig sig selv, at vi skal leve op til de klimamålsætninger, vi har sat os – også på kort sigt. Men den politiske debat må ikke ensidigt fokusere på de løsninger, der skal til på den korte bane. Vi må og skal have det lange lys på – for de kommende generationers skyld.

I 2030 skal Danmark præstere en drivhusgasreduktion på 70 procent. I 2045 har den nuværende regering en ambition om, at Danmark er klimaneutralt. For begge målsætninger gælder det, at brint er en afgørende brik, hvis vi skal være i stand til at levere.

EU-Kommissionens rapport slår da også fast, at det er muligt at nedbringe de globale CO2-udledninger med helt op mod 95 procent inden 2050, hvis vi gør brug af grøn brint og sætter gang i en massiv udbygning af vedvarende energikilder som sol- og vindenergi.

Det kræver, lyder det i rapporten, at vi allerede nu etablerer den nødvendige infrastruktur, så vi dermed har den rygrad, som hele vores grønne energiomstilling skal bygges op om.

Læs også

Dansk brinteventyr  

Det bør vække genklang på Christiansborg. For Danmark har en gylden mulighed for at skabe et grønt brinteventyr, som ikke blot bidrager til CO2-reduktioner, men også giver enorme eksportindtægter.

Den grønne brint kan gøre Danmark til Nordeuropas grønne kraftcenter og sikre os den globale førertrøje på klima- og energiområdet.

Torben Möger Pedersen og Charlotte B. Jepsen
Hhv. formand og ledende partner, CIP Fonden

I CIP Fonden har vi for nyligt udgivet en rapport, der netop kortlægger Danmarks vej til en fuldt integreret brintinfrastruktur, der forbinder vind- og brintproduktion i blandt andet Nordsøen til store aftagermarkeder i særligt Tyskland, Holland og Belgien.

Helt konkret fastslår vores beregninger, at hvis vi de kommende 15-20 år samlet investerer 130 milliarder kroner i en brintinfrastruktur, så vil eksportindtjeningen ved en fuld etablering løbe op i svimlende 100 milliarder årligt – i al fremtid.

Ikke alene vil den grønne brint gøre Danmark til Nordeuropas grønne kraftcenter og sikre os den globale førertrøje på klima- og energiområdet, den vil også sikre vækst, velstand og arbejdspladser til danskerne.

EU-Kommissionen understreger det energibehov, som CIP Fonden også har estimeret med: Ifølge rapporten kommer 80 procent af energiforbruget til at være baseret enten på brint eller el, når vi når 2050.

Det lange lys

Med vores lave havbunde og gunstige vindforhold i Nordsøen og Østersøen har Danmark unikke muligheder for at sætte sig på betydelige dele af brintmarkedet – faktisk helt op mod en femtedel af markedet, viser CIP Fondens tal.

Vi har en enestående konkurrencefordel, der bare ligger og venter på os, og markederne er lige syd for grænsen, hvor blandt andet tyskernes behov for grøn brint allerede nu er større, end hvad de selv kan producere.

Vi har en enestående konkurrencefordel, der bare ligger og venter på os.

Torben Möger Pedersen og Charlotte B. Jepsen
Hhv. formand og ledende partner, CIP Fonden

Så ja, 2025 er lige om hjørnet, og vi skal i mål. Men vi bliver også nødt til at huske de langsigtede løsninger og investere i dem nu.

Det kan sikre Danmark en favorabel position i markedet som grøn bannerfører. Det kan generere gunstige summer på kistebunden i eksportindtægter. Og det kan give gode, vedvarende arbejdspladser.

CIP Fonden ser derfor meget frem til, at Folketingets partier i det kommende folketingsår skal forhandle rammerne om en brintinfrastruktur på plads. Den bliver afgørende for, om Danmark når sine langsigtede klimamål herhjemme og bidrager til at nedbringe CO2-udledningerne globalt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00