Dan Jørgensen afviser kritik i samråd: Viking Link er fornuftigt

ELKABEL: Der vil ikke blive gennemført en ny samfundsøkonomisk analyse af Viking Link-projektet. Og projektet vil under ingen omstændigheder blive droppet. Det slog energiminister Dan Jørgensen (S) fast i et åbent samråd torsdag eftermiddag.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jeppe Sahlholdt

Viking Link er en stor mulighed for Danmark, som vi ikke må forpasse.

Dan Jørgensen (S)
Klima-, energi- og forsyningsminister

Verdens længste elkabel skal fra udgangen af 2023 forbinde Storbritannien og Danmark med strøm.

Fakta
Viking Link
Viking Link er planlagt til at åbne i år 2022. Den i alt 770 kilometer lange el-forbindelse skal give en mere effektiv udnyttelse af vedvarende energi, adgang til bæredygtig energiforsyning, samt en øget forsyningssikkerhed.

Kablet skal strække sig mellem det sydlige Jylland og Lincolnshire i England. Projektet er en del af EU's indre energimarked, der er med til at sikre, at energi kan flyde frit mellem medlemslandene.


Energinet og britiske National Grid har henover sommeren underskrevet kontrakter for 1,1 milliarder euro.
Italienske Prysmian fik i juli tildelt kontrakten på det 625 km lange søkabel og det 67 km lange landkabel i Storbritannien, mens danske NKT fik tildelt kontrakten på det 76 km lange danske landkabel, der skal lægges fra Blåbjerg på Vestkysten til Revsing nord for Vejen, hvor el-forbindelsen kobles til det danske elnet.

Kontrakten på de to omformeranlæg, der skal bygges i henholdsvis Revsing og Bicker Fen i Linconshire, gik til tyske Siemens.

Kilde: energinet.dk

Det står klart efter torsdagens samråd, hvor klimaminister Dan Jørgensen skulle svare på spørgsmål fra Enhedslisten.

Enhedslisten spurgte om, hvorvidt klimaminister Dan Jørgensen vil pålægge Energistyrelsen at lave en ny samfundsøkonomisk analyse.

Dokumentation

Her er spørgsmålene ministeren skulle besvare på samrådet om Viking Link:

Spørgsmålene er genfremsat af Enhedslisten fra samråd planlagt til 7 maj 2019 om Viking Link:

- Vil ministeren pålægge Energinet og/eller Energistyrelsen at gennemføre en ny samfundsøkonomisk analyse baseret på Entso-e’s nyeste tal og forudsætninger, og hvor der også indgår den forventede anvendelse af VE-strøm til varme og elbiler, hvor ligeledes potentialet for brug af VE-strøm til elektrolyse indgår, samt under hensyn til det voksende elforbrug for de datacentre, som kan forventes etableret i Danmark?

- Vil ministeren forklare, hvilken eller hvilke myndigheder der har ansvaret for at vurdere, om brug af 11 milliarder kroner af skatteborgernes og virksomhedernes penge er bedst brugt på nye transmissionsledninger eller på øget integrering af elektricitet i samfundet, for eksempel varmepumper m.m., og mener ministeren ikke, at vi har et problem ved, at et statsligt selskab som Energinet selv kan opkræve penge fra borgerne og virksomheder, hvor de ikke anvendes ud fra, hvad der er samfundsøkonomisk bedst, men alene kan bruges til transmissionsprojekter, fordi det er det eneste, Energinet må bruge penge på, og at vi dermed har en ”systemfejl” i brugen af borgernes og virksomhedernes midler i udbygningen af det danske energisystem?

Forud for samrådet skal ministeren svare på to spørgsmål som, vedrører økonomi og ekspropriation:

- Vil ministeren give en juridisk vurdering af, om ekspropriationsbestemmelsen i grundlovens § 73 med hensyn til, ”hvor almenvellet kræver det”, er opfyldt, hvis anlægget af Viking Link inklusive forbindelsen fra Holstebro til den tyske grænse medfører et underskud på 7-10 milliarder kroner, som danske elforbrugere skal betale?

- Ministeren angiver i besvarelser om Viking Link-projektet, jf. bl.a. EFK alm. del – svar på spm. 304, at der vil være et samlet samfundsøkonomisk overskud på mellem 2,9 og 4,7 milliarder kroner. A) Hvor stor en del af dette overskud kommer fra øgede betalinger fra danske elforbrugere? B) Hvis der vil være et samlet samfundsøkonomisk overskud på mellem 2,9 og 4,7 milliarder kroner i hele Viking Link-projektets levetid, hvad er da den årlige forrentning af investeringen på 11 milliarder kroner?


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00