Debat

Dansk Fjernvarme: Manglende regulerbar elproduktion truer fremtidens forsyningssikkerhed

Den termiske elproduktionskapacitet falder hurtigere, end myndighederne tidligere har antaget. Hvis Danmark skal fortsætte elektrificeringen og fortsat sikre en høj elforsyningssikkerhed, bør der handles nu, skriver Henrik Rønne Thomsen.

De termiske værker er uhyre vigtige for den grønne omstilling af elforsyningen og elsystemet i Danmark, skriver Henrik Rønne Thomsen.
De termiske værker er uhyre vigtige for den grønne omstilling af elforsyningen og elsystemet i Danmark, skriver Henrik Rønne Thomsen.Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Henrik Rønne Thomsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En ny analyse af udviklingen i elkapaciteten i Danmark med fokus på den termiske elkapacitet, lavet af Energy Modelling Lab for Dansk Fjernvarme, tegner et dystert billede af den fremtidige danske elkapacitet i Danmark.  

Helt konkret viser analysen, at elkapaciteten falder hurtigere, end myndighederne tidligere har antaget. Energistyrelsen antog i deres analyseforudsætninger i 2021, at der i 2025 vil være 5,3 gigawatt elproduktionskapacitet til rådighed og i 2030 4,4 gigawatt.

I den nye analyse af Energy Modelling Lab fastslås den reelle kapacitet i 2025 at blive 4,7 gigawatt og i 2030 blot 3,5 – altså tæt ved en tredjedel mindre end myndighederne antager.

Det er den forkerte udvikling. For de termiske værker, som også kaldes kraftvarmeværker, er uhyre vigtige for den grønne omstilling af elforsyningen og elsystemet i Danmark.

Men en manglende politisk interesse for termisk elkapacitet har betydet, at der ikke længere er incitament til eller økonomi i at fortsætte driften af værkerne. I stedet bliver de afviklet uden reinvesteringer med mindre elkapacitet til følge.

Elkapaciteten skal sikres gennem politiske rammer 

Der skal sikres tilstrækkelig værdisætning af de termiske værker, herunder i markederne for de systemydelser, de leverer, som er afgørende for at balancere elsystemet. 

Læs også

Fremtidens elsystem i Danmark skal levere stabil og sikker grøn strøm til den øgede elektrificering, som landet står over for med den grønne omstilling. Her er de termiske værker i en elektrificeret fremtid med til at stabilisere og understøtte elforsyningen, når vinden ikke blæser, og når solen ikke skinner.  

Termiske værker er regulerbare og kan levere elektricitet på de rigtige tidspunkter samt balancere elnettet mod kraftige udfald. Derudover bidrager de termiske værker til fjernvarmen ved at benytte varmen fra elproduktionen til at levere fjernvarme ud til danske fjernvarmeforbrugere.  

Danmark skal forsynes med el fra sol og vind. I takt med at det udbygges og implementeres, skal omstillingen af elsystemet ske kontrolleret ved hjælp af de termiske værker. 

Henrik Rønne Thomsen
Chefkonsulent, Dansk Fjernvarme

Men vejen til en grøn og sikker strømforsyning i fremtiden er vanskelig, dyr og fuld af komplekse problemstillinger. Løsningerne afhænger i stigende grad af, at vi kigger på tværs af sektorer og opretholder forsyningssikkerheden i elsystemerne ved blandt andet at bibeholde et nødvendigt antal termiske værker for at undgå effektmangel og ubalancer i forsyningen. 

Snart er EU-Kommissionen på vej med et forslag til en helt ny elmarkedsmodel, som kommer til at få stor betydning for fremtidens danske energisystem.  

Hvis vi ikke skal ende med at få en model, der underminerer vores unikke, sikre og grønne elsystem i Danmark, er det vigtigt, at der udarbejdes og fremlægges målsætninger for, hvordan modellen kan understøtte et fremtidigt dansk energisystem i EU.  

Danmark skal forsynes med el fra sol og vind. I takt med at det udbygges og implementeres, skal omstillingen af elsystemet ske kontrolleret ved hjælp af de termiske værker.  

Som det ser ud nu, lukker de termiske værker hurtigere, hvilket risikerer at sætte det høje niveau for elforsyningssikkerheden på spil. Det må ikke ske, hvis vi vil opretholde et elsystem, der leverer elforsyning i verdensklasse.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Rønne Thomsen

Chefkonsulent, Dansk Fjernvarme

0:000:00