Danske Vandværker efter nye pesticid-fund: Der er brug for politisk handling

Q&A: De nye fund af pesticidrester i drikkevandet er bekymrende for forbrugerne og kræver politisk handling, lyder det fra Danske Vandværker. Det er slemt ikke at vide, hvad der ligger og gemmer sig af synder fra fortiden, siger direktør Susan Münster.

Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Forbrugerne kan ikke være tjent med disse uvisheder og konstante nye udfordringer, der sår tvivl om kvaliteten i deres drikkevand.

Susan Münster
Direktør i Danske Vandværker

Det kunne have været forhindret, hvis man havde været mere opmærksom på, at nogle af nedbrydningsprodukterne bliver udvasket i grundvandet, og ikke alene at have fokuseret på moderstofferne.

Susan Münster
Direktør i Danske Vandværker

Dansk Vandværker vil have politikerne på banen oven på nye fund af pesticidrester i drikkevandet.

Fakta
Sagen kort

Et skriftligt svar fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) 14. september viser, at tilfælde, hvor drikkeparat vand har en for høj kravværdi, er femdoblet på et år. Fra 17 tilfælde til 96.

Stigningen dækker over fund af to nedbrydningsprodukter fra det nu forbudte ukrudtsmiddel chloridazon: desphenyl-chloridazon og methyl-desphenyl-chloridazon.

Chloridazon blev forbudt i 1996 og blev hovedsageligt brugt fra 1960’erne frem til begyndelsen af 1980’erne. Sidste år begyndte vandværkerne at undersøge for nedbrydningsprodukter, fordi de blev fundet i grundvandet under forurenede grunde.

Men hvor stort er omfanget, og skal forbrugerne være nervøse?

Det har Altinget bedt direktør i Danske Vandværker, Susan Münster, give svar på.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00