Debat

Danske Vandværker: Minister på økonomisk glatis

DEBAT: Ministeren siger, at han ikke vil privatisere forsyningssektoren, men han kan ikke løbe fra, at regeringens nye forsyningsstrategi vil skabe rammerne for, at der kan komme flere private kræfter ind i sektoren, skriver Allan Weirup, direktør i Danske Vandværker.

Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Allan Weirup
Direktør i Danske Vandværker

Danske Vandværker har regnet ud, at det vil koste forbrugerne 21 mia. kroner årligt, hvis finansieringen af et vandværk
lægges om til markedsvilkår (se beregning her).

I Altinget kan man læse, at energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) vil have en analyse af forsyningssektorens adgang til kommunernes lånegarantier. Ministeren vil have skærpet adgangen til det, han kalder nem og billig kapital, for den adgang kan nemlig føre til overinvesteringer.   

I sidste ende handler det hele om, hvor meget du skal betale for dit vand. Men på forsyningsområdet er det som om, at al sund fornuft og kendte principper bliver sat ud af spil. 

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Ny forsyningsstrategi medfører privatisering
Ministeren siger, at han ikke vil privatisere forsyningssektoren, men han kan ikke løbe fra, at regeringens nye forsyningsstrategi vil skabe rammerne for, at der kan komme flere private kræfter ind i sektoren. Og med de private kræfter følger der også privat kapital. 

Kigger man nærmere på ministerens udmeldinger, begynder man virkelig at undre sig. Han mener for eksempel, at det bliver billigere for forbrugeren, hvis man, udover de eksisterende omkostninger ved driften på et vandværk, også skal til at betale udbytte til den private ejer – altså forrente egenkapitalen. 

På forsyningsområdet er det som om, at al sund fornuft og kendte principper bliver sat ud af spil. 

Allan Weirup, direktør i Danske Vandværker

Der er vel ingen, som forestiller sig, at nogen vil investere i forsyningssektoren uden at tjene penge på det? 

Prisen stiger på vand
Men det stopper ikke her, for nu mener ministeren, at det bliver endnu billigere for forbrugeren, hvis man også betaler en højere rente af de penge, man skal låne – altså fremmedkapitalen. 

Som sammenligning kan man spørge sig selv, om det mon er mest økonomisk at betale 1 procent eller 6 procent i rente på sit billån? Det er vist ikke svært at se, hvad der er bedst for pengepungen. 

Generelt er det et meget interessant tankesæt, at jo højere omkostningerne bliver, jo lavere priser får forbrugerne.  

Man fristes jo næsten til at spørge ministeren, om han mener, at der er andre omkostninger, man kan sætte op for at hjælpe forbrugerne til lavere priser. Mon ikke også den uberettigede skatteopkrævning af selskaberne i vandsektoren kan ende med at være en fordel for forbrugerne?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Allan Weirup

Direktør, Dananalyse, fhv. direktør, Danske Vandværker, fhv. direktør, Guldborgsund Forsyning
MBA (Syddansk Uni.)

0:000:00