Derfor er Taiwanstrædet et knudepunkt for global grøn omstilling

Taiwans skæbne kan blive vigtig for den globale grønne omstilling. En afkobling mellem Vesten og Kina vil få store konsekvenser, og mens Beijings retorik på taiwanspørgsmålet skærpes, skaber temperaturstigninger i Kina barrierer for den kinesiske ledelses råderum. Det skaber en anspændt situation i regionen, der påvirker tilgangen til et stadig mere autokratisk Kina.

Kina er et stort marked for dansk klimateknologi, men flere virksomheder er begyndt at sprede deres aktiviteter. Danske Ørsted er med 35 procent den største aktionær i Taiwans første kommercielle havvindmølleprojekt, Formosa 1, som her præsenteres under Energy Expo i Taipei i oktober 2022.
Kina er et stort marked for dansk klimateknologi, men flere virksomheder er begyndt at sprede deres aktiviteter. Danske Ørsted er med 35 procent den største aktionær i Taiwans første kommercielle havvindmølleprojekt, Formosa 1, som her præsenteres under Energy Expo i Taipei i oktober 2022.Foto: Ann Wang/Ritzau Scanpix


TAIPEI: I EU er vi afhængige af Kina til at levere råstoffer og materialer til den grønne omstilling. Men samtidig trækker Europa ind på en mere værdipolitisk kurs over for Kina, hvor kritik af menneskerettighedsovergrebene i Hongkong, Tibet og Xinjiang blive mere udtalt.

En kritik, som risikerer at fornærme de kinesiske ledere og påvirke både grønne forsyningskæder og danske virksomheders virke på det kinesiske marked. Taiwan står over for lignende udfordringer, men selv under pres formår øen at fortsætte både den grønne omstilling og fastholde en værdipolitisk kurs overfor Beijing.

Men det er en kompliceret balanceakt, der ikke skal tippe meget, før det kan få store konsekvenser for den globale grønne omstilling.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00