Debat

Direktører: Det kan blive en dyr spareøvelse at fjerne erhvervsstøtten til de danske erhvervsklynger

Erhvervsklynger skaber gevinst for Danmark. Derfor kan det blive en dyr spareøvelse at følge nye anbefalinger og fjerne deres offentlige støtte, skriver Bo Svoldgaard, Troels Ranis og Jan Hylleberg.

Energiklyngen hjælper i sit daglige arbejde med en facilitering, som markedet ikke selv kan sørge for, skriver Bo Svoldgaard, Troels Ranis og Jan Hylleberg.
Energiklyngen hjælper i sit daglige arbejde med en facilitering, som markedet ikke selv kan sørge for, skriver Bo Svoldgaard, Troels Ranis og Jan Hylleberg.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Bo Svoldgaard
Troels Ranis
Jan Serup Hylleberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ekspertgruppen for fremtidens erhvervsstøtte har netop afleveret en række anbefalinger til regeringen om, hvordan fremtidens erhvervssystem bør indrettes, og hvor der kan spares i offentlige tilskud til erhvervslivet i de kommende år.

Rapporten indeholder i alt 58 anbefalinger til, hvilke ordninger der bør nedlægges, ændres på eller spares væk i den danske erhvervsstøtte. 

I medierne har rapportens anbefaling om at fjerne momsfritagelsen af bedemænd fyldt.

Men en anden ting, der også kan være på vej i graven, hvis det politiske Danmark følger anbefalingerne, er støtten på 92 millioner kroner om året til den danske klyngeindsats. 

Små virksomheder får et fællesskab

Aktuelt er der 13 definerede erhvervsklynger i Danmark. Energy Cluster Denmark er en af dem. 

Erhvervsklynger fungerer som åbne, neutrale og tillidsbaserede mødesteder, der er tilgængelige for alle virksomheder og videninstitutioner, der ønsker at indgå samarbejder om innovation og teknologiudvikling.

Læs også

Erhvervsklyngernes raison d’être er at understøtte samarbejder mellem særligt små og mellemstore virksomheder, forskere, kommuner og alle andre, der ellers vil have svært ved at finde hinanden.

Klyngerne inkluderer selvfølgelig også veletablerede, store virksomheder, der er en naturlig partner i forhold til markedstrækket. 

En af de store danske klynger er Energy Cluster Denmark.

Som national klyngeorganisation for hele energisektoren favner klyngen over 500 medlemmer, hvoraf tæt på 300 er små og mellemstore virksomheder.

Gearingseffekten af den offentlige støtte er enorm

Bo Svoldgaard, Troels Ranis og Jan Hylleberg
Hhv. Energy Cluster Denmark, DI Energi og Green Power Denmark

Disse små og mellemstore virksomheder søger hjælp til at indgå i banebrydende innovationssamarbejder med andre – både store virksomheder, startups og forskere.

De mindre virksomheder har ikke tid og overblik i det daglige til at prioritere denne indsats, for det koster at blive innovationsaktiv. Her kan energiklyngen spille en rolle i at mindske de indledende søgeomkostninger, så innovationen kan organiseres og komme i gang. 

Klynge støtter grøn teknologi 

Energy Cluster Denmark har aktuelt mere end 100 innovationsprojekter med en samlet budgetværdi på mere end tre milliarder kroner.

Innovationsprojekterne er typisk udviklings-, test og demonstrationsprojekter inden for blandt andet energilagring, grøn brintproduktion, vindenergi, energieffektivisering og meget, meget mere. 

Projektsummen på tre milliarder kroner er et stort tal, og de 100 aktive projekter involverer flere hundrede partnere, heriblandt mange små og mellemstore virksomheder.

Faktisk er projektsummen gigantisk i forhold til de otte millioner kroner, som Energy Cluster Denmark modtager i offentlig støtte om året.

Læs også

Gearingseffekten af den offentlige støtte er enorm, og den offentlige støtte er helt afgørende. For eksempel har Energy Cluster Denmark hjulpet virksomheder og forskere med at opdyrke, udvikle og hjemtage 24 nye projektbevillinger til samlet 1,2 milliarder kroner alene i 2023.

Det ville ikke være sket uden den offentlige støtte til at opretholde klyngen som en neutral partner, der er åben for alle.

Støtte minimerer tidsspild

De offentlige midler understøtter mulighederne for at etablere og fortsat udvikle rammerne for et neutralt, åbent og tillidsbaseret mødested for alle virksomheder og forskere.

Den offentlige støtte medvirker således til, at nye grønne teknologiske løsninger bliver opdyrket og udviklet og kommer hurtigere til markedet, fordi virksomhederne minimerer tiden, som de ellers ville bruge på at finde relevante samarbejdspartnere.

Dansk innovation er en helt afgørende del i det globale arbejde med grøn omstilling

Bo Svoldgaard, Troels Ranis og Jan Hylleberg
Hhv. Energy Cluster Denmark, DI Energi og Green Power Denmark

Energiklyngen hjælper i sit daglige arbejde med en facilitering, som markedet ikke selv kan sørge for.

Imens skaber klyngens medlemmer økonomisk vækst og understøtter, at Danmark kan nå sine mål om 70 procent CO2-reduktion i 2030 hurtigere og mere effektivt, end hvis klyngen og de offentlige støttemidler ikke var tilgængelige. 

Desuden kan mange internationale midler, eksempelvis fra EU, mest effektivt søges gennem Energy Cluster Denmark som en branchebaseret, neutral enhed.

Sådanne internationale fonde til innovation udgør en væsentlig del af de midler, som tilflyder klyngens projekter i dag, svarende til cirka 30 procent af de hjemtagne midler i 2023.

Dyrk den grønne omstilling

For energiklyngens vedkommende gælder det, at netop den politiske strategiske udpegning og opbakning til at være et 'neutralt mødested' er essentiel.

Når virksomheder, forskere og andre samles i regi af Energy Cluster Denmark, vælger de blandt andet at gøre det, fordi klyngen ingen kommercielle interesser har i at understøtte de enkelte partnerskaber.

Danmark har en markant styrkeposition inden for grønne energiteknologier

Bo Svoldgaard, Troels Ranis og Jan Hylleberg
Hhv. Energy Cluster Denmark, DI Energi og Green Power Denmark

Den eneste interesse er at accelerere udviklingen af noget nyt, godt og grønt, der kan løse et samfundsmæssigt problem.

Netop den indsats er til gavn for vækst, arbejdspladser og gode meningsfyldte liv i Danmark – og i verden omkring os.

Energiteknologierne, der bliver udviklet i Energy Cluster Denmarks innovationsprojekter, gør også en positiv forskel på den grønne bundlinje – dansk innovation er en helt afgørende del i det globale arbejde med grøn omstilling.

Det kan med andre ord blive en dyr spareøvelse at fjerne erhvervsstøtten til de danske erhvervsklynger, når man ser på den økonomiske, teknologiske og klimamæssige gevinst, som fælles, åbne og neutrale innovationsklynger skaber.

Danmark har en markant styrkeposition inden for grønne energiteknologier. Det kommer os til gode i disse år i form af vækst og arbejdspladser i hele landet. Vi ønsker fortsat at investere i et Danmark, som er på forkant med den grønne teknologiudvikling.

Lad os udvikle og ikke afvikle Danmark som foregangsland for grøn produktion og innovation. Energy Cluster Denmark er en nødvendig del af den indsats. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Svoldgaard

Teknologisk direktør, Polytech, og bestyrelsesformand, Energy Cluster Denmark

Troels Ranis

Vicedirektør, Dansk Industri
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1997)

Jan Serup Hylleberg

Viceadministrerende direktør, Green Power Denmark
cand.polit. (Københavns Uni. 1991), emba (CBS 2002)

0:000:00