Debat

Elnetselskaber: Hvis elnettet skal fremtidssikres, må vi skrotte de forældede regler

Der er bred enighed om, at elnettet skal udbygges i en fart. Men det kræver en mere fremadskuende regulering og at VE-producenters annoncerede egenbetaling for tilslutning godkendes, skriver tre elnetselskaber. 

Vi er i fuld gang med at opbygge mere kapacitet, så vi kan håndtere den voldsomt stigende efterspørgsel, skriver Søren Risager, Jesper Jacobsen og Knud Pedersen fra henholdsvis Konstant, N1 og Cerius / Radius Elnet.
Vi er i fuld gang med at opbygge mere kapacitet, så vi kan håndtere den voldsomt stigende efterspørgsel, skriver Søren Risager, Jesper Jacobsen og Knud Pedersen fra henholdsvis Konstant, N1 og Cerius / Radius Elnet.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Med regeringens udmelding mandag skal der for alvor sættes fart på omstillingen væk fra afhængigheden af russisk gas. Sikkerhedspolitik og den grønne omstilling går hånd i hånd.

Hvis vi skal lykkes med at opfylde ambitionen om en hurtig omstilling af energiforsyningen, så spiller de danske elnetselskaber en vigtig rolle. Det er helt centralt, at vi sikrer den nødvendige udbygning og forstærkning af elnettet, for der bliver nemlig mere og mere pres på det.

Som elnetselskaber oplever vi allerede i dag et stort pres for at få tilsluttet nye vind- og solcelleanlæg til elnettet. Samtidig oplever vi en kæmpe stigning i elforbruget hos vores kunder, der kører elbiler og varmer deres hjem op med varmepumper og meget mere.

Vi har brug for en mere fremadskuende regulering end den nuværende, som primært kigger på fortiden

Søren Risager, Jesper Jacobsen og Knud Pedersen

Regeringens udspil vil kun forstærke presset på elnettet, og derfor bliver det helt essentielt, at nettet bliver udbygget både hurtigt og klogt.

Vi er klar til at tage vores del af ansvaret: Vi er i fuld gang med at opbygge mere kapacitet, så vi kan håndtere den voldsomt stigende efterspørgsel, og vi arbejder på smarte og digitaliserede løsninger, der gør, at vi kan udbygge elnettet på den mest effektive og samfundsøkonomisk fornuftige måde.

Bagudskuende regulering

En af de helt store udfordringer er at få reduceret den tid, det tager at blive tilsluttet elnettet og få lokaliseret, hvor der er behov for at lave forstærkninger. Her kan vi som elnetselskaber gøre meget. Vi skal for eksempel have en bedre og tidligere dialog med kunderne, så vi får en bedre fornemmelse af, hvor og hvornår behovet for forstærkninger af nettet opstår.

Men vi har også brug for nye regulatoriske rammer. Kort sagt har vi brug for en mere fremadskuende regulering end den nuværende, som primært kigger på fortiden, og derfor ikke for alvor tager højde for fremtidens behov.

Fokus må være på at sikre de nødvendige forstærkninger af elnettet, så ressourcerne kan bruges på hurtigere nettilslutninger til gavn for den grønne omstilling og elektrificeringen i Danmark.

Læs også

Et andet ønske er en hurtig godkendelse af en ny betalingsmodel i forbindelse med tilslutning til solcelle- og vindmølleparker, som elnetselskaberne har udviklet efter en åben dialog med VE-udviklerne. Den vil fremme en bedre udnyttelse af vores investeringer i den grønne omstilling.

Vi har allerede anmeldt de nye priser for nettilslutning af elproduktionsanlæg, som VE-producenter skal betale fra 1. januar 2023, men de skal fortsat godkendes hos Forsyningstilsynet. Det er vigtigt for alle parter. Og endnu en konkret handling, der kan speede den grønne omstilling op.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Risager

Fhv. borgmester (V), Sindal Kommune
tømrer

0:000:00