Fogh peger på årsag til Venstres nedtur: Vi gik i regering med Mette Frederiksen, selvom vi lovede det modsatte

Da Anders Fogh Rasmussen var gæst i podcasten Ministertid på årets folkemøde, var det med både et forsvar for den kontraktpolitik, han er blevet så kendt for, en analyse af Venstres nedtur og et håb for fremtidens liberale Danmark. 

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Katrine Falk Lønstrup

Vælgerne føler sig snydt, når partierne ikke holder, hvad de lover.  

Det har Venstre ikke gjort, og det er en af årsagerne til Venstres nuværende krise. 

Jeg ved godt, at der er nogen, der synes, at det med kontraktpolitik er for stift. Men hør her, hvad drejer det sig egentlig om?

Anders Fogh Rasmussen
Tidligere statsminister og partiformand (V)
Sådan lød analysen fra den tidligere statsminister og formand for Venstre Anders Fogh Rasmussen, da han torsdag aften blev interviewet af Simon Emil Ammitzbøll-Bille fra en af Altingets scener på Folkemødet i Allinge.

"For nu at være meget selvkritisk er der jo ikke nogen tvivl om, at en af grundene til, at mit parti har problemer i øjeblikket, er, at mange vælgere føler, at Venstre før valget sagde, at de ikke kunne drømme om at gøre Mette Frederiksen til statsminister eller sidde i en regering med hende som statsminister, og så gjorde man det alligevel efter valget," sagde han.

Siden Venstre gik i regering med Socialdemokratiet og Moderaterne – og gjorde Mette Frederiksen til statsminister – er partiet gået fra et valgresultat på 13,3 procent af stemmerne til 9,4 procent i det seneste kvalitetsvægtede snit af målinger, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. 

Læs også

For Anders Fogh Rasmussen var der "mange gode grunde" til, at Venstre trods alt valgte at gå med i SVM-regeringen.

"Men der er ingen tvivl om, dét er en af årsagerne til, at der nu er en mistillid til politikerne på Christiansborg," sagde den tidligere statsminister. 

"Jeg tror virkelig, det er helt afgørende, at vælgerne føler, at de kan stole på politikerne. At det, man siger, før et valg, står man ved efter valget," fortsatte han. 

Et forsvar for kontraktpolitik 

Anders Fogh Rasmussens analyse af Venstres nedtur bragte ham hurtigt videre et forsvar for den såkaldte kontraktpolitik, som han var kendt for. Den skabte nemlig ikke kun tillid til regeringen, men politikere generelt.  

"Det havde noget at gøre med, at vælgerne ikke følte sig snydt."

"Jeg ved godt, at der er nogen, der synes, at det med kontraktpolitik er for stift. Men hør her, hvad drejer det sig egentlig om? Det hedder kontraktpolitik, men det går jo bare ud på, at det, man lover vælgerne før valget, står man ved og gennemfører efter valget. Det skaber en troværdighed."

Det handler ikke om, at politikere ikke må afvige det, man har lovet vælgerne, forklarer Anders Fogh Rasmussen. Men man forklarer først hvorfor, og derefter sikre man, at det først træder i kraft efter næste valg. 

"Så kan vælgerne jo selv tage stilling til, om de synes, det er godt," sagde han. 

Læs også

Et samlet Venstre 

Anders Fogh Rasmussen afsluttede sin samtale med Simon Emil Ammitzbøll-Bille med at kigge fremad. Og med at kigge mod hele det liberale Danmark. 

For ifølge den tidligere statsminister må målet for det liberale Danmark være igen at samle det i et parti, som nu ifølge ham er splittet i fire. At genforene det, de fire partier - Venstre, Liberal Alliance, Moderaterne og Danmarksdemokraterne - står for.

"Det var alt sammen samlet i et parti i 2001. Jeg synes ikke, det er uoverkommeligt at samle det i én bevægelse igen," lød det fra Anders Fogh Rasmussen.
 
Hør hele podcastafsnittet med Anders Fogh Rasmussen, når det udkommer i løbet af sommerferien. Her kan du også høre om, hvorfor det ikke var karrierefremmende at være en af Venstres såkaldte tesemagere, og hvorfor Fogh på et tidspunkt var tæt på at udskrive et lynvalg. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA), podcastvært, Ministertid
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024