Debat

Genanvendelsesvirksomhed: Sådan får vi et Danmark uden affald

DEBAT: Hvis vi skal lykkes med et Danmark uden affald, skal vi først og fremmest se på, hvordan miljølovgivningen forvaltes i dag, skriver Henrik Grand Petersen, administrerende direktør i RGS Nordic.

Foto: /ritzau/Linda Kastrup
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Grand Petersen
Administrerende direktør i RGS Nordic

Vi bliver flere og flere mennesker på kloden, vi lever længere, og jordens ressourcer er under stærkt øget pres.

Alene bygge- og anlægsbranchen sætter markante aftryk på CO2-regnskabet og er den største kilde til affald i Danmark. Derfor er det helt afgørende, at vi bliver bedre til at genanvende ressourcer, så vi kan skabe et Danmark uden affald.

Som ansvarlig miljøvirksomhed har vi investeret i og intensiveret indsatsen for at skabe mere genanvendelse i det jord og bygningsaffald, vi hver dag modtager og behandler.

Fakta
Deltag i debatten!

For os er det indlysende, at genanvendelse af ressourcer bør være et helt naturligt førstevalg.

Millionregninger til skatteborgerne og miljøet
Men det er ikke indlysende for alle. Så sent som i denne måned kunne vi læse om en miljøvirksomhed i Nordjylland, som er gået konkurs, og som har efterladt en millionregning til sine kreditorer.

Det er kommunernes og statens rolle at forvalte miljølovgivningen og føre tilstrækkeligt tilsyn med, at der ikke er nogen, som snyder på vægten.

Henrik Grand Petersen
Administrerende direktør i RGS Nordic

Affaldsbunker hober sig op, og det går ud over miljøet.

Jeg kan ikke lade være med at tænke: Hvor er myndighederne og det tilsyn, der bør sørge for, at miljølovgivningen overholdes og forhindre, at det ender så galt?

For det er ikke første gang, at miljøvirksomheder med lignende skæbner trækker overskrifter i aviserne – virksomheder, som ikke lever op til miljølovgivningen, og som ikke har styr på økonomien. Eller almindelig god etik.

Myndighederne skal på banen
Vi har i dag en ambitiøs miljølovgivning, som sikrer, at behandling og håndtering af jord og bygningsaffald sker korrekt.

Men det er kommunernes og statens rolle at forvalte miljølovgivningen og føre tilstrækkeligt tilsyn med, at der ikke er nogen, som snyder på vægten.

Det er både garantien for et velfungerende marked og for, at der ikke skæres hjørner med miljøproblemer som konsekvens.

Så hvordan skaber vi et Danmark uden affald? Jeg mener, at vi bør starte med at kaste et blik på, hvordan miljølovgivningen faktisk forvaltes:

  1. For det første skal der tilføres flere ressourcer til teknik- og miljøforvaltningerne ude i kommunerne, så de kan forvalte deres ansvar som myndighed langt mere systematisk og af højere kvalitet, end de har mulighed for i dag.

  2. For det andet skal myndighederne skærpe deres tilsyn og stille krav til private virksomheders økonomiske soliditet. Her tænker jeg især på, at miljøvirksomhederne skal have tilstrækkelig egenkapital, og at de skal foretage tilstrækkelige hensættelser til skyldige omkostninger. Det vil forhindre konkurser som den omtalte i Nordjylland.

  3. For det tredje skal vi se på de offentlige udbud, for her skal bæredygtige parametre vægte tungere, end de gør i dag. Kun derved skabes de nødvendige incitamenter til at vælge miljørigtige løsninger på offentlige byggeprojekter – for eksempel i form af genanvendte materialer.

Hvis vi skal lykkes med et Danmark uden affald, skal vi have myndighederne på banen.

Kun med incitamenter skabes de rette markedsvilkår for miljøvirksomhederne, og med skærpede tilsyn presses branchen som helhed til at agere miljørigtigt og ansvarligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Grand Petersen

Adm. direktør, Stena Recycling, formand, Affalds- og Ressourceindustrien, fhv. adm. direktør, RGS Nordic
cand.polyt. (DTU 1996)

0:000:00