Debat

Hvorfor skrotte energirenovering?

DEBAT: Regeringen skrotter med finanslovforslaget ny grøn støtteordning til energirenovering. Skuffende og overraskende at regeringen pludselig laver sådan en kovending, skriver Dansk Byggeri og Det Økologiske Råd i fælles indlæg.
Foto: Kristine Mengel
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

AF Michael H. Nielsen og Søren Dyck-Madsen

Direktør, Dansk Byggeri og klima- og energiekspert, Det Økologiske Råd 

 

Så skete det. Efter at have taget betydelige skridt fremad på den grønne dagsorden, så er regeringen trådt et stort skridt baglæns igen. Med finanslovsforslaget sløjfer regeringen således med et pennestrøg den nye grønne støtteordning på 500 mio. kr. i 2013 og 500 mio. kr. i 2014 til energirenovering, som skulle have afløst boligjob-ordningen.

 

Det nærer spekulationerne om den reelle vilje i hele regeringen til at føre en ambitiøs grøn politik. For den milliard kroner til energiforbedringer, der er aftalt med Enhedslisten i Finansloven, skulle bidrage til målrettet at reducere energiforbruget samtidig med, at det vil gavne beskæftigelsen samt skabe grundlaget for grøn erhvervsinnovation.

 

Farvel til grønne job 

Vi må nu håbe på, at andre ansvarlige partier taler regeringspartierne til fornuft på dette punkt. Det er skuffende og vel også overraskende, at regeringen pludselig laver en sådan kovending og fjerner vedtagne politiske initiativer, som byggeerhvervet i forening med boligejerne er i fuld gang med at realisere ved blandt andet energirigtige investeringer i boliger. Det er svært at se et motiv for denne kursændring, som i dette tilfælde ikke bare dropper den udlagte kurs på energiområdet men også siger farvel til en masse grønne job, og et løft for dansk erhvervslivs muligheder for at udvikle kompetencer på dette område.

 

Der forsøges med en begrundelse. Danskerne skulle således være blevet alt for begejstrede for grøn omlægning, blandt andet mener regeringen at udbygningen med biogas og solceller går for hurtig, og bruger det som begrundelse for at skrotte puljen.

 

Men kan danskernes vilje til at opsætte energibesparende økonomisk rentable solceller virkelig bruges som begrundelse til at begrænse energispareindsatsen? Nej selvfølgelig ikke. Det er helt afgørende for de ambitiøse energimål, at der tages fat på energirenovering af en bygningsmasse, som står for godt og vel 40 pct. af energiforbruget i Danmark.

 

Grøn ordning vigtig for økonomien 

Det er ikke længe siden, at Bolius påviste, at en af de væsentligste motivationsfaktorer for energirenoveringer er økonomi. Netop en grøn tilskudsordning kan således sætte skub i nogle af de mange energibesparende potentialer, der er i de danske hjem.

 

De grønne ambitioner i festtalerne skal virkeliggøres ved at stimulere boligejernes incitamenter til at energirenovere. Derfor skulle den eksisterende boligjob-ordning ifølge regeringsgrundlaget have haft en fornuftig drejning i en grøn retning. Det gør man ikke ved at sløjfe den.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00