Ny analyse: Energiens forbrug af træ i stor stigning

BIOMASSE: Omstillingen fra kul skubber energiforbruget af importerede træpiller til nye højder. En stor del af Danmarks forsyning til markedet for vedvarende energi er blevet afhængig af import, lyder det i ny analyse bestilt af Energistyrelsen.

Avedøreværket har ombygget den kulfyrede kraftværksblok, og nu er hele kraftvarmeværket i stand til at producere el og varme baseret på træpiller og halm i stedet for kul og gas.
Avedøreværket har ombygget den kulfyrede kraftværksblok, og nu er hele kraftvarmeværket i stand til at producere el og varme baseret på træpiller og halm i stedet for kul og gas.Foto: /ritzau/Thomas Borberg
Morten Øyen

Udviklingen i importen og indenlandsk produktion set over en længere årrække illustrerer, hvordan en ikke ubetydelig del af Danmarks forsyning til markedet med vedvarende energi er blevet afhængig af import.

Ea Energianalyse
Fra 'Det danske træpillemarked 2016'

Den danske forsyningssektors forbrug af importerede træpiller har aldrig været højere.

Fakta

Biomasse

Biomasse til energiformål er alt fra restprodukter fra land- og skovbruget til træpiller, energiafgrøder og biologisk madaffald.

I fremtidens energisystem vil biomasse spille en vigtig rolle som backup-forsyningskilde, når produktionen fra vindmøller og solceller er lav, og som input i produktionen af biobrændstoffer, der erstatter fossile brændsler til transport- og procesformål. 

Forbruget af biomasse til el- og fjernvarmeproduktion er stigende. Særligt forbruget af halm, skovflis og træpiller har været i vækst. En del biomasse anvendt til energiformål er baseret på restprodukter fra skov- og landbrugsproduktion, men over 34 pct. af skovflisen og op imod 95 pct. af træpillerne er importerede.

Kilde: Klimarådet

Det viser Energistyrelsens nye træpilleundersøgelse, der er lavet af Ea Energianalyse. Ifølge undersøgelsen er det samlede forbrug af træpiller til energiforbrug steget med omkring 22 procent fra 2014 til 2016.

Det betyder, at der i 2016 i alt blev fremstillet og importeret næsten 2,6 millioner ton træpiller til energiformål i Danmark. Heraf blev godt 2,4 millioner ton importeret. Det svarer til, at 94 procent af den samlede forsyning af træpiller kommer fra udlandet – hovedsageligt fra Letland, Estland, Sverige og Rusland.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00