Ny brancheaftale skal skabe samarbejde om grundvand til fjernvarme

SAMARBEJDE: Danske Vandværker og Dansk Fjernvarme er gået sammen om at skabe fælles principper for nye varmepumper med grundvand som varmekilde. Det skal sikre, at drikkevandet ikke påvirkes.

Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Skal grundvandet bruges som energikilde til fjernvarmens varmepumper, skal det ske på en måde, hvor drikkevandet nu og i fremtiden ikke er i fare.

Det er Danske Vandværker og Dansk Fjernvarme enige om, og har derfor aftalt nogle fælles principper, der skal gælde, når der skal etableres nye varmepumpeanlæg.

”Vand- og varmesektoren skal samarbejde om at bidrage til klimavenlig energiforsyning, men det må ikke ske på bekostning af adgangen til det rene drikkevand,” siger Danske Vandværkers politiske chef, Martin Gertz Andersen.

Dokumentation

Det er Danske Vandværker og Dansk Fjernvarme enige om:

Anvendelse af grundvand til varmepumper skal ske i lukkede kredsløb, hvor råvandet leveres af vandforsyningen til fjernvarmeværkets varmepumpe. Vandselskabet har desuden ansvaret for beskyttelsen af kildefelterne. Efter fjernvarmeværkets varmepumpe har trukket varme ud af råvandet, sendes det videre til vandforsyningen for normal behandling til drikkevand. Fjernvarmeværket anvender varmepumpen til at levere miljøvenlig fjernvarme.

Med det lukkede kredsløb tabes der ikke vandressourcer, og vandkvaliteten påvirkes ikke. Derved øges muligheden for, at fjernvarmeselskaber i samarbejde med de lokale vandforsyninger flere steder i landet kan etablere varmepumper baseret på grundvandskøling. Den klare rollefordeling mellem vand- og fjernvarmeforsyning sikrer, at dette kan ske uden risiko for mængden og kvaliteten af grundvandet.

Det vil desuden blive undersøgt, om lukkede vandboringer f.eks. som følge af forekomster af pesticider kan åbnes i en nærmere aftalt periode til brug for varmepumper og dermed bidrage til oprensning efter pesticidforureningen ved bogstaveligt talt at pumpe dem ’rene’.

Enigheden mellem de pågældende lokale vand- og varmeforsyninger kan bidrage til, at de lokale projekter hurtigere kan skabes gennem samarbejde. Herved åbnes der for pilotprojekter, der kan fungere som fyrtårn for hele landet og samtidig hjælpe dansk eksport til andre lande.

Kilde: Danske Vandværker og Dansk Fjernvarme


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00