Ny temadebat: Er geotermi vejen til grøn fjernvarme i Danmark?

På den ene side er boringer efter varmt vand fra undergrunden risikabelt og dyrt. På den anden side vil geotermi måske kunne sætte fart på udfasningen af biomasse. Altinget sætter spot på teknologien og spørger: Skal vi satse på geotermi?

A.P. Møller og Aarhus Kommune underskriver tilbage i 2018 et Letter of Intent om et eksklusivt samarbejde om at gøre geotermi til en betydelig del af Aarhus varmeforsyning.<br>
A.P. Møller og Aarhus Kommune underskriver tilbage i 2018 et Letter of Intent om et eksklusivt samarbejde om at gøre geotermi til en betydelig del af Aarhus varmeforsyning.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Ida Elmdal Thagesen

”Det her er en historisk dag for fjernvarmen i Aarhus”. Det skrev Bjarne Munk Jensen, da den administrerende direktør for AffaldVarme Aarhus forleden skrev under på en ny aftale

Aftalen skal sikre, at geotermi - udvinding af varmt vand fra undergrunden - efter 2030 skal stå for 20 procent af varmen, når aarhusianerne skruer op for radiatorerne. Og den falder efter, at regeringen sidste år har givet AP Møllers nye virksomhed Innargi en række tilladelser de nødvendige boringer.

Men der er store udfordringer ved udvinding af geotermi. Eksempelvis er boringerne både risikable og dyre.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00