Debat

Camilla Haustrup Hermansen: Ensartet affaldssortering kan bane vejen for genanvendelse

Vi skal skabe en affaldssektor, der er gearet til at lave affald om til nye råvarer. Det kræver blandt andet, at vi udformer en udbudsvejledning, så affaldet kommer på markedet med ensartede udbudskriterier, skriver Camilla Haustrup Hermansen.

Affaldssortering i Ballerup Kommune. 
Affaldssortering i Ballerup Kommune. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Camilla Haustrup Hermansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det var et af de primære indsatsområder, som Klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi pegede på i de anbefalinger, vi afleverede til regeringen i marts 2020. Med lovforslaget, der for nyligt er kommet i høring om nye rammer i affaldssektoren, rykker vi tættere på at gøre det til virkelighed.

Som formand i Klimapartnerskabet er jeg meget glad for, at lovforslaget, der skal implementere de gode politiske beslutninger, der blev truffet med Klimaplanen for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi, nu er kommet.

Vi har nemlig travlt med at få gang i opbygningen af en effektiv genanvendelsessektor i Danmark for at fremtidssikre vores ressourcer.

Ensartet indsamling giver nye investeringsmuligheder

Når affaldet indsamles ensartet i hele landet, og når kommunerne fremadrettet skal udbyde det genanvendelige affald, så åbner det op for nye investeringsmuligheder i sortering og genanvendelsesanlæg i Danmark.

Når affaldet indsamles ensartet i hele landet, og når kommunerne fremadrettet skal udbyde det genanvendelige affald, så åbner det op for nye investeringsmuligheder i sortering og genanvendelsesanlæg i Danmark.

Camilla Haustrup Hermansen
Formand for regeringens klimapartnerskab for affald, vand og cirkulær økonomi

Tidligere er mange investeringer gået uden om Danmark. Det skal vi have ændret på. Erhvervslivet har allerede vist vilje til at udvikle og investere i nye anlæg og teknologier til at sortere og genanvende affaldsressourcerne. Siden klimaplanen blev vedtaget har vi set flere investeringer – og endnu flere er på vej.

I min egen virksomhed, Plus Pack, har vi investeret i design og produktion af plastemballager med en ny, særlig digital teknologi, som er den centrale komponent i det internationale Holy Grail-projekt, der har til formål at øge genanvendelsen af emballageaffald.

Her fungerer Danmark som testland sammen med Tyskland og Frankrig. Design og digitalisering kan muliggøre øget sporing og sortering i forskellige kvaliteter og er ligesom standardisering og teknologiudvikling afgørende tværgående aktiviteter i omstilling til cirkulær økonomi, men de kan ikke stå alene.

Klare rammer er afgørende

Det er afgørende, at vi får klare rammer om affaldssektoren, så alle sektorens aktører ved under hvilke rammer, de skal og kan agere – og på hvilken måde aktørerne kan samarbejde. I den anden ende står vi, produktionsvirksomhederne, klar til at købe de genanvendte materialer, som skal op i skala og kvalitet, så de kan erstatte brug af virgine ressourcer.

I arbejdet med Klimapartnerskabet blev det tydeligt, at både den private affaldssektor og producenterne er klar til at levere på mere og bedre genanvendelse. Præmissen for, at vi kommer videre, er store ensartede affaldsmængder og adgang til det genanvendelige affald. Den ensartede sortering er ved at blive rullet ud, omend lidt langsommere end planlagt, og nu kommer næste vigtige skridt med at få affaldet ud på markedet.

I Klimapartnerskabet gjorde vi meget ud af at sætte baren højt. Vi satte meget ambitiøse mål for omstillingen til cirkulær økonomi og for genanvendelse i Danmark. Mål, som vi ikke kan nå ved at gøre som vi plejer. Lovforslaget om nye rammer i affaldssektoren for det genanvendelige affald bringer nyt med sig.

Det er et stort skridt ind i fremtiden, og det vil betyde en omstilling for mange aktører. Derfor skal vi i de kommende år sikre endnu bedre samarbejder på tværs af producenter, borgere, kommuner og affaldsbehandlere for at sikre reel øget genanvendelse. Omstillingen tager tid og vil sikkert kræve både blod, sved og tårer, men der er ingen vej udenom.

Vi har brug for en udbudsvejledning

I en cirkulær økonomi bliver vi nødt til at have fokus på, hvordan vi får affaldsressourcerne i spil igen i nye produkter. Det kræver, at de som håndterer affaldet får skabt skala i genanvendelsen og er i stand til at matche de materialekvaliteter, der efterspørges på markedet. Vi kan ikke bruge lokale variationer, når vi skal sikre stabile leverancer af genanvendte materialer i standardiserede kvaliteter.

Vi kan ikke bruge lokale variationer, når vi skal sikre stabile leverancer af genanvendte materialer i standardiserede kvaliteter.

Camilla Haustrup Hermansen
Formand for regeringens klimapartnerskab for affald, vand og cirkulær økonomi

Med de nye definerede rammer for sektoren sendes alle aktører i arbejdstøjet. Fokus skal være på at få defineret udbudsbetingelser, tilsynsrammer og ikke mindst genanvendelsesmål for de forskellige affaldsfraktioner.

I dette arbejde er det er vigtigt at holde sig for øje, at det politiske mål fra den brede politiske kreds af partier, der står bag klimaplanen, er at sikre en højere genanvendelse af ressourcer i Danmark og dermed reducere klimabelastningen under konkurrencemæssige vilkår.

Skal vi lykkes med det, er det vigtigt, at samarbejdsrammerne udtrykt ved udbudsvilkårene også afspejler det. Det må ikke blot blive til et spørgsmål om pris. Vi skal have udviklet en model, hvor klimahensyn og økonomi vægtes ligeværdigt. Og vi skal have udviklet en udbudsvejledning, så affaldet kommer på markedet med ensartede udbudskriterier.  

Fra Klimapartnerskabet side er vi glade for, at regeringen med lovforslaget bakker op og holder fast. Og vi ser frem til, at de politiske forhandlinger om producentansvaret for emballage snart går i gang. Begge dele skaber nye roller og veje i affaldssektoren, som vil sætte gang i en grøn genanvendelsessektor i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Haustrup Hermansen

Viceadm. direktør og medejer, Business Development, Plus Pack, formand for Dansk Design Center og DI Produktion
cand.mag. i moderne kultur og kulturformidling (Københavns Uni. 2001), master of arts (Goldsmiths, Londons Universitet 1999), CBS Executive bestyrelsesuddannelse (2019)

0:000:00