Debat

Omorganisering fører ikke til prisstigninger

DEBAT: Den udskiftning, som ligger i naturlig forlængelse af, at vi skal genanvende mere affald, vil på ingen måde føre til prisstigninger, som Dansk Fjernvarme hævder. Det skriver Claus Torp fra Miljøstyrelsen.
Claus Torp er vicedirektør for Miljøstyrelsen.
Claus Torp er vicedirektør for Miljøstyrelsen.Foto: Miljøstyrelsen
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Claus Torp
Vicedirektør, Miljøstyrelsen

I Altinget.dk 16. maj hævder Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, at en fremtidig omorganisering af affaldsforbrændingssektoren vil føre til prisstigninger på op til 3.000 kroner per fjernvarmeforbruger.

Omorganisering vil ikke føre til prisstigninger
Den påstand har været fremført flere gange før i den offentlige debat, men der er ganske enkelt ikke sagligt belæg for den. Når Danmark i fremtiden skal genanvende mere og forbrænde mindre affald, betyder det naturligvis, at der ikke vil blive brug for lige så mange forbrændingsanlæg i fremtiden. Men folk stadig skal kunne holde varmen, og der vil være brug for andre varmekilder.

Udskiftning af varmekilder har fundet sted, lige siden at fjernevarme blev indført i Danmark. Og allerede i dag er det faktisk kun 27 ud af 667 varmeværker, som fyrer med affald. Den udskiftning, som ligger i naturlig forlængelse af, at vi skal genanvende mere affald, vil på ingen måde føre til de prisstigninger, som Dansk Fjernvarme hævder.

De 3.000 kroner, som Kim Mortensen bliver ved med at fremføre, bygger på en skæv beregningsmåde og på antagelser om, at investering i fornyelser vil trodse økonomisk fornuft og ikke tage hensyn til de billige alternativer, der kan vælges, hvis der skal etableres nye varmekilder.

Claus Torp
Vicedirektør, Miljøstyrelsen

Tallene holder ikke
De 3.000 kroner, som Kim Mortensen bliver ved med at fremføre, bygger på en skæv beregningsmåde og på antagelser om, at investering i fornyelser vil trodse økonomisk fornuft og ikke tage hensyn til de billige alternativer, der kan vælges, hvis der skal etableres nye varmekilder.

At bruge tallet 3.000 kr. svarer til at sige til en familie, som står overfor at skulle investere i en ny bil inden for de næste 5-10 år, at de skal regne med at skulle af med omkring 1 millioner kroner til deres kommende køretøj. Svarende til gennemsnittet mellem sidste års pris på henholdsvis en ny Rolls-Royce og en let brugt mini-elbil. Det giver ingen mening, og det tager hverken højde for den almindelige families behov og eller for investeringens tidsperspektiv.

Miljøstyrelsen inviterer til debat
Vi står over for en stor udfordring i behandlingen af vores affald, når vi skal genanvende mere, og derfor skal vi tage en åben og saglig debat om, hvordan vi skal indrette det fremtidige varmesystem.

Derfor vil jeg gerne opfordre Dansk Fjernvarme til at deltage i en sober debat baseret på fakta i stedet for at fremture med fejlbehæftede skræmmebilleder.

Miljøstyrelsen er i samarbejde med Energistyrelsen i løbende dialog med de mange forskellige aktører på forbrændingsområdet, og vi opfordrer dem alle til at deltage i dialogen, så vi sammen kan finde de bedste og billigste løsninger til danskerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Torp

By- og kulturdirektør, Furesø Kommune, fhv. vicedirektør, Miljøstyrelsen
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1989)

0:000:00