Opbakning til ny vandløbslov

VANDLØB: Natur- og Landbrugskommissionen foreslår at modernisere vandløbsloven. Både KL, DN og landbruget er positive. Udfordringen bliver at finde balancen mellem hensynet til natur og afvanding.
Foto: colourbox
Anders Jerking

Vandløbsloven fra 1982 skal moderniseres, så der bliver bedre balance mellem hensynet til afvandning, natur, miljø og klimatilpasning. Det foreslår Jørn Jespersen og hans Natur- og Landbrugskommission.

Konkret foreslår kommissionen, at vandløbene kategoriseres efter deres formål, og at forvaltningen justeres, således at det offentlige i fremtiden forvalter vandløb, hvor der er særligt fokus på natur og miljø, mens de vandløb, der primært har afvanding som formål, skal forvaltes af private.

Opbakning fra flere sider 
Forslaget møder umiddelbart opbakning hos både kommuner, landbrug og DN.

Dokumentation

Kommissionens anbefalinger om vandløb:

  • Genopretning af vandløb og genskabelse af naturligt fungerende ådale skal priorite- res højt i de kommende års naturgenopretning. Og ådalene bør udgøre en væsentlig del af det kommende nationale naturnetværk (se anbefaling 2).

  • Forud for fastlæggelse af eventuelle indsatsbehov for vandløb i 2. generation af vandplanerne er der brug for flere analyser og bedre værktøjer til vurdering af risi- koen for negative effekter i forhold til afvanding, og en indsats skal tage udgangs- punkt i tilstanden og de forskellige påvirkningsfaktorer i det enkelte vandløb.

  • Vandløbsloven skal revideres med henblik på at sikre en tidssvarende og sammen- hængende forvaltning af vandløbene ud fra miljøhensyn, naturværdier, klimatilpas- ning og afvandingsinteresser.

  • I en revideret vandløbslov skal opdelingen i offentlige og private vandløb justeres. Offentlige vandløb skal i fremtiden som hovedregel være vandløb, som forvaltes med hovedvægt på miljø- og naturmæssige værdier. Private vandløb skal være vandløb, der primært tjener afvandingsinteresser.

  • I tilknytning til en ændret lovgivning skal der ske en præcisering af krav og retningslinjer til indhold og udformning af vandløbsregulativer, så der sikres større ensartethed og anvendelse af fælles standarder og metoder på tværs af kommuner og regulativer. 


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00