Debat

Virksomhed: Energisektoren sidder på en guldmine af intelligente måldata

Det nuværende energisystem er for forældet til at reagere på vores forbrug i realtid. Heldigvis kan vi udnytte den guldmine af intelligente måledata, energisektoren allerede ligger inde med, og dermed skabe et fleksibelt energisystem, der er rustet til den grønne omstilling, skriver Nick Luitwieler.

<span>Smarte, digitale løsninger og detaljerede data skal&nbsp;udnytte&nbsp;vores energiforbrug på intelligent vis og samtidig sikre forsyningssikkerhed. Heldigvis er intelligent udstyr som for eksempel elbiler allerede ved at vinde fodfæste, skriver&nbsp;</span>Nick Luitwieler.&nbsp;<br>
Smarte, digitale løsninger og detaljerede data skal udnytte vores energiforbrug på intelligent vis og samtidig sikre forsyningssikkerhed. Heldigvis er intelligent udstyr som for eksempel elbiler allerede ved at vinde fodfæste, skriver Nick Luitwieler. 
Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi er godt i gang med at tage vigtige, vidtrækkende grønne skridt i energiomstillingen.

Se blot sidste års havvindmølleaftale, der skal levere grøn strøm til potentielt 14 millioner husstande og oplade den million elbiler, regeringen har ambitioner om skal køre på de danske veje inden 2050.

I takt med at vi vinker farvel til olie og gas og byder flere grønne energikilder velkommen, kommer vores strømforbrug automatisk til at stige.

Men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. For den grønne energi åbner for et nyt marked med anderledes forbrugsmønstre og ikke mindst et sektorkoblet energisystem.

Desværre indeholder vores energisystem, som det ser ud lige nu, en række blinde vinkler i forhold til at kunne reagere på vores forbrug og behov i realtid. Det er her digitalisering kommer ind i billedet.

Et klogere elnet

Selvom digitalisering allerede er en del af elnetselskabernes dagligdag, er det elnet, som vi kender det i dag, reaktivt og envejskommunikerende. Og digitaliseringen dækker kun den planlægning og drift, der forudsiger efterspørgslen.

Elnettet er ikke klogt nok til at skelne mellem sort og grøn, og det betyder, at virksomheder og forbrugere ikke aktivt kan vælge vedvarende kilder til.

Nick Luitwieler
Landechef, Eaton Danmark

Det vil sige, at der ingen informationer udveksles undervejs, når strømmen kun bevæger sig fra elselskabet til forbrugeren. Vi kan altså med det nuværende system kun skrue reaktivt op og ned for produktionen, men ikke proaktivt imødekomme eller planlægge forbruget.

Og det er problematisk, når vi har ambitioner om, at elnettet i fremtiden skal drives af vedvarende energikilder, der er mindre stabile end kul og gas.

Her har vi netop brug for viden og erfaring om, hvordan vi bedst muligt styrer produktion og forbrug, så vi udnytter kapaciteten i energiinfrastrukturen – og ikke lader den grønne strøm gå til spilde.

Det er med andre ord afgørende, at vi også får vores forsyningsdata up to speed, så vi kan følge forbruget i realtid.

Samtidig er elnettet ikke klogt nok til at skelne mellem sort og grøn, og det betyder, at virksomheder og forbrugere ikke aktivt kan vælge vedvarende kilder til.

En guldmine af måledata

Danmark er førende inden for grøn energi, og det skal vi blive ved med. Men det kræver en make-over af vores energisystem, hvis vi skal sætte yderligere turbo til den grønne omstilling.

Vi skal ”bare” i gang med at udnytte den guldmine af intelligente måledata, som energisektoren allerede ligger inde med.

Nick Luitwieler
Landechef, Eaton Danmark

For fremtidens energisystem er digitalt, fleksibelt og sammenkoblet. Smarte, digitale løsninger og detaljerede data skal udnytte vores energiforbrug på intelligent vis og samtidig sikre forsyningssikkerhed og robusthed overfor cyberangreb.

Heldigvis er intelligent udstyr som for eksempel elbiler, små som store varmepumper, der interagerer med elnettet samtidig med, at de kommunikerer via internettet, allerede ved at vinde fodfæste.

Vi ser også intelligente elmålere, der deler data med nettet hver time – nogle steder faktisk hvert kvarter, og ifølge Green Power Denmark kan vi inden for de næste fem år følge vores forbrug i realtid.

Vi skal altså ”bare” i gang med at udnytte den guldmine af intelligente måledata, som energisektoren allerede ligger inde med. Det gælder både her og nu, men også i fremtiden.

Læs også

Mod et fleksibelt energisystem

På den måde kan vi proaktivt monitorere strømmen og imødekomme den reelle efterspørgsel med grøn el ved at flytte overskudsenergi fra vindmøller derhen, hvor der faktisk er brug for den som i perioder med spidsbelastninger.

Det er både win-win for klimaet og vores elregninger.

Finder vi de strategiske briller frem og tager de rette digitale teknologier i brug, ligger fremtidens grønne Danmark ikke så langt fremme i horisonten.

Nick Luitwieler
Landechef, Eaton Danmark

Digitale løsninger og intelligent udnyttelse af data limer samtidig vores energisystem bedre sammen. Det åbner nemlig op for nye samarbejdsmuligheder og datadeling på tværs af forskellige forsyningssektorer som el-, varme- og gasforsyningen.

Resultatet er et sammentømret og fleksibelt energisystem, der er rustet til at overgå til den grønne omstilling.  

Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at fremtidens energisystem er digitalt og sektorkoblet. Men det kræver, at vi i langt højere grad udnytter intelligent måling i nettet.

Først når vi har reel viden og fuld adgang til belastningsdata, kan vi træffe de rette beslutninger om netudvidelser og omdanne elnettets udfordringer til muligheder.

Men finder vi de strategiske briller frem og tager de rette digitale teknologier i brug, ligger fremtidens grønne Danmark ikke så langt fremme i horisonten.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00