Debat

Radikale: Tiden er inde til, at Danmark kravler ud af sin energipolitiske osteklokke

Klimapolitik er ubetydeligt i en isoleret dansk sammenhæng. Derfor skal sammenhold i europæisk energipolitik sikre uafhængighed fra russisk gas, skriver Rasmus Helveg Petersen og Morten Helveg Petersen.

I Radikale Venstre vil vi omstille os grønt og sætte Danmark fri af afhængigheden af sort energi, skriver Rasmus Helveg Petersen og Morten Helveg Petersen.
I Radikale Venstre vil vi omstille os grønt og sætte Danmark fri af afhængigheden af sort energi, skriver Rasmus Helveg Petersen og Morten Helveg Petersen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Morten Helveg Petersen
Rasmus Helveg Petersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den ulykkelige krig i Ukraine har på ingen tid mobiliseret politisk vilje på tværs af partier til at gøre både Danmark og Europa uafhængige af russisk gas, kul og olie. Energi- og klimapolitik er blevet sikkerhedspolitik, og der bliver i disse dage rykket fundamentalt ved de tektoniske plader, vi hidtil har baseret vores energipolitik på i EU såvel som i Danmark.

Vi har været naive både i relation til vores afhængighed af Rusland og på klimaets vegne, og tiden er nu inde til at tage historiske beslutninger. I Radikale Venstre vil vi omstille os grønt og sætte Danmark fri af afhængigheden af sort energi. 

Temadebat

Hvordan skal vi erstatte russisk gas?

Den russiske invasion af Ukraine har for alvor slået fast, at forsyningspolitik er sikkerhedspolitik. Og nu skal Danmarks import af russisk gas begrænses. Det er der generelt enighed om blandt Folketingets partier.

Til gengæld deler ét spørgsmål vandene: Hvordan skal vi erstatte den energi, vi får fra russisk gas?

Om temadebatter:
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected]

 

Både sikkerheds- og klimapolitik er imidlertid ligegyldigt i en isoleret dansk sammenhæng, og situationens alvor taget i betragtning er tiden nu forhåbentlig inde til, at Danmark kan kravle ud af sin energipolitiske osteklokke:

Det handler ikke om danske 70-procent-mål, eller at Danmark skal være uafhængig af russisk gas - derimod handler det om, hvordan Danmark kan bidrage til, at Europa som helhed kan blive uafhængig af fossil energi.

Omstilling er en pligt 

Når først denne forståelse for sikkerhedspolitikken er på plads, står det klart, at en hurtig udbygning med havvindmøller ikke længere er en mulighed - det er en pligt. I en presset situation, som ikke er helt ulig 1970'ernes oliekrise, er grøn solidaritet i europæisk energipolitik nøglen til en hurtigere frigørelse fra Putins gas, kul og olie. 

I Radikale Venstre siger vi ’nej tak’ til olie og gas i opvarmningen. Allerede i 2028 vil vi lukke for det gasnet, som siden oliekrisen har sikret, at danske hjem kunne varmes med gas fra Nordsøen i stedet for olie fra Mellemøsten. Gasnettet har ydet sit bidrag, men skal nu sendes på pension.

Der er massive energibesparelser at hente ved at erstatte olie- og gasopvarmning med grøn fjernvarme og varmepumper

Rasmus Helveg Petersen og Morten Helveg Petersen
Radikale Venstre

Det betyder også, at vi skal stoppe med den meget uhensigtsmæssige udbygning af gasnettet hurtigst muligt. Flere gasrør betyder nemlig mere gasforbrug, så der skal sættes en prop i nye projekter nu – det gælder også den danske gasledning til Lolland.

Store andele af den russiske gas vi forbruger i Europa går til at opvarme bygninger, men der er massive energibesparelser at hente ved at erstatte olie- og gasopvarmning med grøn fjernvarme og varmepumper.

Den omstilling skal i Danmark sikres med et øjeblikkeligt stop for nye gasinstallationer, når der findes elektriske alternativer, og en national omlægning til grøn opvarmning frem mod 2028. I mellemtiden skal Danmark stoppe med at bruge biogas til el-produktion, som jo kan produceres med vind og sol, og i stedet bruge biogassen til at erstatte den russiske gas i vores gasrør. 

Elektrificeringen af både Danmark og Europa kræver masser af grøn strøm. Havvind er blevet en rentabel forretning for både udviklere og staten, men den massive udbygning, der er brug for nu, kræver et opgør med den gammeldags måde med at bygge én park af gangen. I stedet skal der åbnes op for flere havvindmølleparker i ét hug.

Vi ønsker også at fremrykke energiø Bornholm med et udbud på mindst tre gigawatt og foreslår fuld fart på udbygningen af sol på offentlige tage. Men det går ikke uden et stærkt elnet, som kan håndtere den grønne strøm.

Flaskehals for den grønne omstilling

Uden en fremtidssikret udbygning af elnettet bliver vores fælles elnet flaskehals for elektrificeringen og den grønne omstilling. Det kræver en ny regulering, som understøtter elektrificeringen af vores samfund - det kan ikke nytte noget, at det tager flere år at få tilsluttet vind, sol eller ladestandere.

Dansk energipolitik er uløseligt forbundet med Europas energipolitik. Uanset om målet er at straffe Putin eller sikre selvforsyning af energi, er Danmark afhængig af samarbejdet med det øvrige EU for at få planen til at virke.

Putin vil ikke ofre et blink med øjet over dansk uafhængighed af russiske fossile brændsler: det er Europa som helhed, der er vigtig, og det er i den kontekst, vi skal betragte dansk energipolitik.

Når Tyra-feltet genåbner i 2023, og Danmark igen bliver nettoeksportør af naturgas, må det heller ikke blive en dansk sovepude. Danmark skal fortsat arbejde på at få udfaset det nationale forbrug af naturgas, for hver en kubikmeter dansk-produceret gas vi sparer i Danmark kan bruges som alternativ til russisk gas i europæiske lande, som ikke har de samme grønne forudsætninger, som vi har i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

Rasmus Helveg Petersen

Kommunikationschef, Vattenfall Danmark, fhv. MF (R), klima- og energiminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00