Regeringens varmeudspil bekymrer Dansk Energi: ”Hvis man ikke får den økonomiske regulering med, kommer vi kun halvvejs”

ØKONOMI: Dansk Energi undrer sig over, at regeringens varmeudspil slet ikke forholder sig til den økonomiske regulering af fjernvarmen. Frygten er, at indtægtsrammeregulering pludselig indføres ad bagdøren. Ministeren er tavs.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) under fremlæggelsen af regeringens klimaudspil i Finansministeriet
Klimaminister Dan Jørgensen (S) under fremlæggelsen af regeringens klimaudspil i FinansministerietFoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Det er nu politikerne skal forhandle og sætte gang i omstillingen af varmesektoren, men de mangler stadig at tage vigtige diskussioner om de grundlæggende rammer for en effektiv grøn varmesektor.

Kamilla Thingvad
Afdelingschef, Dansk Energi

Når regeringen vil trække varmesektoren i en grønnere retning er det mærkeligt, at den økonomiske regulering slet ikke er en del af regeringens klimaudspil.

Fakta
Økonomisk regulering af fjernvarmesektoren
Det står der i aftalen mellem Regeringen (Venstre), Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti fra 2016:

"Partierne er enige om, at fjernvarmesektoren skal underlægges en økonomisk regulering, som tilskynder til effektivitet og fastholdelse af forsyningssikkerheden. Partierne er enige om frem mod 2021 at indføre en langtidsholdbar økonomisk regulering af fjernvarmesektoren, som giver tryghed for forbrugerne og sikrer lave priser ved at lægge et loft over virksomhedernes samlede opkrævninger og løbende stille krav om, at loftet sænkes ved individuelle og generelle effektiviseringskrav."

I 2017-aftalen blev parterne også enige om en ny regulering skal bygge på benchmarking, standardiserede omkostninger og omkostningsrammer.

Den nuværende økonomiske regulering er nemlig forældet og gamle stemmeaftaler risikerer at stå i vejen for den grønne omstilling politikerne ellers ønsker.

Sådan lyder opråbet fra Dansk Energi kort inden forhandlingerne om regeringens varmeudspil forventes at begynde umiddelbart efter forhandlingerne om affaldsudspillet er afsluttet.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00