Von der Leyen i tale om Unionens tilstand: Vi skal følge det danske eksempel

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, holdt onsdag sin årlige tale om Uninonen tilstand. Som forventet handlede det mest om Ukraine og konsekvenserne af krigen, men Danmark blev også fremhævet som et godt eksempel på fremsynethed.

Mads Outzen

Iklædt Ukraines farver stillede EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, sig op foran Europa-Parlamentet onsdag morgen i Strasbourg. Ikke uventet handlede store dele af dette års State of the Union-tale om krigen i Ukraine og konsekvenserne for resten af Europa.

”Aldrig før har det her parlament debatteret Unionens tilstand, mens krig raser på europæisk jord,” sagde hun som det allerførste i sin tale.

I den en timelange tale kom hun dog også ind på vigtigheden af hurtigere beslutningsprocesser, skovbrande og forholdet til Kina.

Ros til Danmark

Senere i talen, da hun talte om vigtigheden af at gøre Europa uafhængig af russisk gas, kom hun ind på en ”vigtig pointe”.

Under den sidste store energikrise i 1970’erne huskede von der Leyen især de bilfrie weekender. Men dengang brugte europæerne ikke krisen til at gøre sig uafhængig af olie og gas. Ifølge Ursula von der Leyen gjorde vi det faktisk værre ved at give statstilskud til fossile brændstoffer.

”Kun få visionære havde forstået, at det egentlige problem var de fossile brændstoffer selv og ikke deres pris. Iblandt dem var vores danske venner”, sagde hun blandt andet.

Det er altså ikke nok med et "quick fix" - der skal et paradigmeskifte til, og det var Danmarks investering i vindenergi under energikrisen i 70'erne et godt eksempel på.

Se hele talen i videoen ovenfor.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024