Tænketank: Drop kraftvarmekrav til forbrændingsanlæg

ANALYSE: Tiden er løbet fra kravet om, at forbrændingsanlæg både skal producere el og varme. Det mener Grøn Energi, som advarer om, at affaldssektorens eksisterende anlæg er modne til at blive skiftet ud.

Foto: Niels Bo Dybdahl
Klaus Ulrik Mortensen

Det giver ikke mening at tvinge forbrændingsanlæggene til at producere el på tidspunkter, hvor der alligevel ikke er nogen, der har brug for det. Og hvor man derfor blot er med til at dumpe priserne yderligere.

Nina Detlefsen
Senioranalytiker, Grøn Energi

En hjørnesten i den danske forsyningssektor er begyndt at smuldre.

Fakta
Baseret på Amagerforbrændingens ansøgning om godkendelse fra 2011 bestemmes el- og varmeeffektiviteten til henholdsvis 22,4 % og 81,4 %, altså en samlet effektivitet på 103,8 %.
Dette tager udgangspunkt i en el- og varmekapacitet på henholdsvis 55 MW el og 182 MW varme, en kapacitet på 70 ton/time og brændværdien for almindeligt affald (Rambøll, 2011).
Brændværdien for affald er sat til 11,5 GJ/ton, mens brændværdien for biomasseaffald er sat til 17,0 GJ/ton, da biomasseaffald typisk har et højere indhold af træ end almindeligt forbrændingsegnet affald. Effektiviteten for en affaldskedel antages at have samme virkningsgrad på 103,8 %.
 

Kilde: Grøn Energi

Det mener Grøn Energi, som i en ny analyse argumenterer for, at affaldsforbrændingsanlæg ikke længere skal tvinges til at producere både el og varme.

Et princip, der siden slutningen af halvfjerdserne er blevet betitlet ”kraftvarmekravet”. Og som ofte fremhæves som central årsag til, at 65 procent af de danske husstande varmes op med fjernvarme, og at godt 25 procent af denne varme stammer fra afbrændt affald.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00