Debat

TDC: Gør kommunerne klar til den digitale fremtid

DEBAT: Regeringens kommende teleforlig skal gøre det nemmere for kommunerne at udrulle bredbånd, så vi undgår 98 lokale telepolitikker, skriver Stig Pastwa, koncernfinansdirektør i TDC Group.

Foto: www.colourbox.com
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stig Pastwa
Koncernfinansdirektør, TDC Group

Til efteråret er der valg til landets kommunalbestyrelser, og mon ikke digitaliseringen også vil spille en rolle i den valgkamp

Nogle kommuner har allerede ansat mobil-konsulenter, der skal tjekke dækningen for borgere og virksomheder, andre har lavet nye former for udbud, der angiveligt skulle skaffe den pågældende kommune bedre bredbånd. Og det bliver sikkert kun mere frem mod kommunalvalget 21. november.

I hvert fald forudsagde en telepolitisk ordfører for nylig, at valgkampen vil blive et vildnis af løfter fra borgmestre og andre kandidater, der vil give lige præcis deres borgere et digitalt forspring.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

I TDC Group er vi helt enige i ambitionen om, at danskerne skal have god mobil- og bredbåndsdækning i hele landet. Derfor investerer vi også 10 millioner kroner om dagen, hver dag, året rundt, i digital infrastruktur.

Det vil vi gerne blive ved med, men jeg tror på, at danskerne kan få mere ud den teknologiske udrulning, hvis kommunerne i stedet for at komme med individuelle udbudsmæssige forsøg bruger deres energi på at skabe rum for private investeringer i borgernes digitale fremtid.

Helt grundlæggende er det nemlig problematisk, hvis der generelt etableres teleinfrastruktur finansieret af offentlige midler, da det mindsker teleudbydernes incitament til at investere i digital infrastruktur.

Stig Pastwa
Koncernfinansdirektør, TDC Group

Vi skal ikke have 98 telepolitikker
Derfor kommer der forhåbentlig et andet politisk nedslag inden kommunalvalget, der kan komme til at betyde betragtelig mere for udrulningen af bredbånd i kommunerne – nemlig regeringens udspil til et moderniseret teleforlig.

Her bør det slås fast, at kommunerne har en meget begrænset rolle i forhold til udrulningen af bredbånd. Helt grundlæggende er det nemlig problematisk, hvis der generelt etableres teleinfrastruktur finansieret af offentlige midler, da det mindsker teleudbydernes incitament til at investere i digital infrastruktur.

Derudover er det ikke i Danmarks interesse, hvis vi får 98 forskellige telepolitikker.

Kommunernes udbud skal godkendes
For eksempel er det afgørende, at EU's retningslinjer for offentlig støtte til bredbånd følges, når kommunerne laver udbud om teleinfrastruktur.

TDC Group foreslår derfor, at kommunale udbud skal godkendes af en central instans. Dermed sikrer man, at reglerne er ensartede og gennemskuelige, både for selve udbuddet og efterfølgende for adgangen til nettet for alternative udbydere.

Tilsynet med overholdelse af forpligtelserne til tredjepartsadgang, når udbygningen sker via statsstøtte, bør også ske fra centralt hold – og ikke decentralt hos kommunerne.

Basalt set bør myndighederne opprioritere monitoreringen af, hvorvidt EU’s statsstøtteregler bliver overholdt, så konkurrencen på teleområdet ikke bliver skævvredet af projekter, som er skatteyderfinansierede.

Kommunerne vil til gengæld gavne digitaliseringen, hvis de arbejder på at sikre optimale investeringsforhold for teleudbyderne gennem retfærdige mastelejepriser, hurtig sagsbehandling og udrulning af velfærdsteknologi. Så kan kommunerne blive klar til den digitale fremtid til gavn for deres borgere og virksomheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stig Pastwa

Senior Advisor, Copenhagen Infrastructure Partners
HD (R)

0:000:00