Debat

Tønder Fjernvarmeselskab: Biomasse er et overset alternativ til russisk gas

Elektrificering er et populært bud på erstatningen for russisk gas. Men mange steder kan bæredygtig biomasse være et bedre alternativ, skriver Lars Rytter.

Ved at investere i anlæg med bæredygtig biomasse på de små og mellemstore værker bliver det muligt at fortrænge mere af den russiske gas, skriver Lars Rytter.
Ved at investere i anlæg med bæredygtig biomasse på de små og mellemstore værker bliver det muligt at fortrænge mere af den russiske gas, skriver Lars Rytter.Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De seneste par måneders krig i Ukraine har vist os alle sammen, at sikkerhedspolitik og energipolitik hænger sammen, ikke blot i Europa, men også i Danmark. Afhængigheden af den russiske gas er blevet en øjenåbner, da det er blevet tydeligt, at gassen blandt andet kan bruges som et middel til at afpresse mange af de europæiske lande.

Det har naturligt nok fået de fleste til at kigge på alternativer, så vi hurtigst muligt kan slippe for at bruge russisk gas og dermed sende penge til Moskva, lige såvel som forsyningssikkerheden er blevet højaktuel.

I Danmark er det næsten gået hen og blevet en naturlov, at den eneste og bedste løsning på at frigøre os fra den russiske gas er elektrificering, altså at erstatte naturgas med elektricitet.

Elektrificeringen har bestemt også fordele. I tyndt befolkede områder, hvor der ikke kan tilbydes fjernvarme, giver det god mening at skifte varmekilden ud med varmepumper, ligesom der kan være industri, hvor elektrificeringen giver mening.

Elektrificeringens udfordring

Den største, og for mange overraskende, udfordring med elektriciteten er, hvordan den bliver fremstillet. I dage med blæsevejr og solskin kommer det meste af produktionen fra vindmøller og solceller. Så langt, så godt. Udfordringerne kommer på de mange vind- og solfattige dage, hvor rigtig meget af elproduktionen i stedet bliver fremstillet fra fossile brændsler som naturgas.

Uanset hvor meget man udbygger, er der stadigvæk udsigt til mange vind- og solfattige dage - også i fremtiden

Lars Rytter
Direktør, Tønder Fjernvarmeselskab

Med andre ord: ved at elektrificere for meget er vi indirekte med til at holde gasforbruget oppe, og vi får sværere ved at undvære den russiske gas.

Der er ganske vist en del større investeringer i gang med udbygning af vind- og solenergi, men det har jo desværre lange udsigter, og uanset hvor meget man udbygger, er der stadigvæk udsigt til mange vind- og solfattige dage - også i fremtiden.

Fjernvarmebranchen er også flere steder i gang med at elektrificere produktionen og blandt andet skippe naturgassen til fordel for store eldrevne varmepumper. De store varmepumper i fjernvarmen skal typisk køre 24/7, altså også i de førnævnte perioder uden sol og vind, og er dermed indirekte med til at drive gasforbruget op til elproduktion.

Folketinget bør hurtigst muligt kigge på en revision af rammerne (projektbekendtgørelsen) for de små og mellemstore fjernvarmeværker, således at det bliver nemmere at investere i biomasseanlæg med bæredygtigt brændsel. Et biomasse anlæg kan for eksempel være med lokalt træflis, halm, vej- og parkaffald med mere.

Ved at investere i anlæg med bæredygtig biomasse på de små og mellemstore værker bliver det muligt at fortrænge mere af den russiske gas, da disse anlæg er helt uafhængige af naturgas, hvad enten det blæser, er solskin eller ej.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00