Vækstteamets anbefalinger til forsyningssektoren får blandet modtagelse

ANBEFALINGER: Dansk Fjernvarme og Dansk Energi ser positivt på Vækstteamets anbefalinger om bedre muligheder for datadeling og konkurrenceudsættelse. Der er dog uenighed om, hvorvidt anbefalingerne kan føre til prisstigninger.

Regeringens grønne vækstteam mener, at der er behov for, at forsyningssektoren i højere grad kan dele data med private virksomheder for at fremme innovative løsninger. Derfor anbefaler Vækstteamet en mere fleksibel regulering af indtægtsrammen.
Regeringens grønne vækstteam mener, at der er behov for, at forsyningssektoren i højere grad kan dele data med private virksomheder for at fremme innovative løsninger. Derfor anbefaler Vækstteamet en mere fleksibel regulering af indtægtsrammen.Foto: Kasper Palsnow / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Man skal i forsyningssektoren lade være med definitorisk at starte med også at ville eje alt det nye. Der kan faktisk være en fordel ved ikke at have for meget kapital investeret i ny teknologi.

Lars Aagard
Administrerende direktør, Dansk Energi
Fakta
Vækstteamets ti anbefalinger fordeler sig på fire overordnede områder:
  1. Forbedret adgang til forbrugsdata for el, vand og varme, så virksomhederne får bedre mulighed for at udvikle nye produkter og serviceløsninger, der kan give forbrugerne et billigere og mere bæredygtigt ressourceforbrug.
  2. Bedre muligheder for test og demonstration, så virksomhederne kan teste implementeringen af nye grønne løsninger i større skala, end tilfældet er i dag.
  3. Bedre rammer for startups inden for energi- og miljøteknologi, så de bedre kan udvikle sig, blandt andet ved at styrke mulighederne for samarbejde med forsyningsselskaberne og etablerede virksomheder.
  4. Øget eksport, blandt andet via tættere samarbejde med udenlandske myndigheder, så kompleks energi- og miljøregulering i andre lande ikke er en barriere for eksporten af danske løsninger.

Kilde: Erhvervsministeriet

Forslaget fra regeringens vækstteam om at se på en mere fleksibel regulering for den del af forsyningssektoren, der gerne vil anvende data til at forbedre driften, får positive ord med på vejen fra Dansk Fjernvarme og Dansk Energi.

"Det er vi åbne over for at se på og diskutere," siger politisk chef i Dansk Fjernvarme, Rune Moesgaard.

Som det er lige nu, kan et forsyningsselskab eksempelvis ikke bruge penge på at få en privat virksomhed til at udvikle en app, der kan overvåge borgernes forbrug med formålet om at få borgerne til at bruge varme eller vand på en billigere og mere effektiv måde.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00