Debat

Vedvarende Energi: Det skal være nemmere for borgere at vælge ny varmekilde

Oprettelse af en fond på mindst 50 millioner og mulighed for uvildig rådgivning skal gøre det nemmere for den individuelle borger at omstille sig til vedvarende energi, skriver Jonathan Ries. 

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Jonathan Ries
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mange borgere er ramt af høje energipriser. Og når hovedparten af den danske gasforsyning kommer fra Rusland, er det klart for enhver, at vi har brug for at tænke nyt.

Den planlagte gradvise udfasning af olie og gas til opvarmning skal op i gear. Vi skal gøre os fri af afhængigheden af fossil energi så hurtigt som muligt. Når det gælder opvarmning, har vi gode alternativer med fjernvarme og varmepumper. Fjernvarmen kan komme fra mange kilder, blandt andet varmepumper, spildvarme og geotermisk varme.

Borgerne vil gerne. Men alt for ofte mangler der ressourcer og viden til at lykkes med afgørende indsatser for at udskifte olie- eller gasvarme i boligen. Desuden er det langt fra alle steder, at et fjernvarmeselskab står parat til at overtage forsyningen.

Alt for ofte mangler der ressourcer og viden til at lykkes med afgørende indsatser for at udskifte olie- eller gasvarme i boligen

Jonathan Ries
Formand, Vedvarende Energi

Derfor skal borgerne mange steder afgøre, om de skal have individuelle varmepumper eller gå sammen om en fælles løsning. Det kan være et fælles jordvarmeanlæg eller måske udnyttelse af lokal spildvarme.

Oprettelse af fond på mindst 50 millioner

For at hjælpe de mange, der stadig er afhængige af fossil varme, vil det være oplagt at oprette en fond, som borgere og foreninger kan søge. En fond kan understøtte konkrete initiativer og det lokale engagement gennem støtte til helt lokale projekter og landsdækkende informationsaktiviteter.

For at gøre en reel forskel har vi i VedvarendeEnergi tidligere foreslået en årlig bevilling til en grøn fond på mindst 50 millioner kroner. Vores erfaring i VedvarendeEnergi er, at borgere har brug for inspiration, eksempler og fællesskaber, før der laves langsigtede grønne investeringer, eksempelvis en ny varmeforsyning.

Det er vigtigt at udskiftningen af olie- og gasfyr tænkes sammen med andre grønne investeringer og tiltag. Den grønne omstilling handler ikke kun om skift af varmekilder. Potentialet for varmebesparelser er mange steder stadig højt.

Mulighed for uvildig rådgivning

Desuden skal energiforbruget i vores bygninger, transportvaner og forbrug tænkes sammen, når grønne politiske tiltag skal udmøntes og rutiner på hjemmefronten skal ændres. Derfor mener vi, at når man som borgere vælger ny varmekilde, skal man have mulighed for uvildig rådgivning.

Hverdagsrutiner og forbrug er lige så vigtige for den individuelle klimabelastning som opvarmning af boliger. Fællesskaber omkring lokale vedvarende energiprojekter, delebiler eller elcykler, flere reparationer og mere genanvendelse kan også reducere vores afhængighed af fossile brændsler. Mange borgere vil gerne gøre mere for en hurtigere grøn omstilling – ikke mindst hvis der samtidig kan spares lidt penge.

Et stort flertal i Folketinget besluttede lige før vinterferien at støtte udfasningen af fossile varmekilder og udbredelsen af fjernvarme med en kvart milliard kroner. Det var en del af forliget om varmecheck til gasforbrugere.

Når den konkrete udmøntning skal aftales senere, bør konkret handling og bredt engagement i befolkningen være i fokus. Vi foreslår, at det også omfatter en grøn fond på mindst 50 millioner kroner årligt til at engagere borgerne i omstillingen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonathan Ries

Ekstern erhvervsordfører og medlem af Nørrebro Lokaludvalg (ALT)
Msc i supply chain management (CBS, 2012)

0:000:00