Morten Dahlin: Vi skal have bedre geografisk balance af statslige arbejdspladser

Ministeren for byer og landdistrikter vil gerne udflytte flere statslige arbejdspladser for at få en bedre geografisk balance. Formanden for Landdistrikternes Fællesråd glæder sig over “nye toner”.

Morten Dahlin brugte sit eget ministerium for by, land og kirke som et eksempel på, at udflytning af statslige arbejdspladser ikke medfører fald i kvalitet. 
Morten Dahlin brugte sit eget ministerium for by, land og kirke som et eksempel på, at udflytning af statslige arbejdspladser ikke medfører fald i kvalitet. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Svaret var “ja”, da ministeren for by og landdistrikter under en debat på Skivemødet i maj blev spurgt, om han gerne vil flytte flere arbejdspladser ud på landet.

Morten Dahlin forklarede sit svar med, at man af tallene for eksempel kan se, at hvis man har en lang videregående uddannelse og arbejder i den offentlige sektor, så ligger langt størstedelen af jobbene i eller omkring København.

“Jeg synes faktisk, vi skal gøre noget mere. Jeg synes, at vi skal have bedre geografisk balance i forhold til de statslige arbejdspladser i Danmark, end det vi har i dag. For jeg tror, det er vigtigt, at der er et bredt udbud,” sagde Morten Dahlin.

Gode erfaringer

Morten Dahlin har ikke ønsket at uddybe sine udtalelser til Altinget, herunder om han har en ambition om at flytte flere af de nuværende eller alene nye statslige arbejdspladser uden for hovedstadsområdet.

Men på Skivemødet blev pointen gentaget.

“Et af de steder, hvor jeg mener, at vi skal gøre mere, og hvor jeg ikke mener, det er godt nok i dag, det er for eksempel den geografiske fordeling af statslige arbejdspladser, som jeg tror på, at vi burde tage et vrid og sige, at det kan altså ligge bedre end i København,” sagde ministeren. 

Vi skal have bedre geografisk balance i forhold til de statslige arbejdspladser i Danmark, end det vi har i dag.

Morten Dahlin (V)
Minister for by, land og kirke

Skivemødet er et talerør for et “Danmark i balance”, og Morten Dahlin brugte sit eget ministerium for by, land og kirke som et positivt eksempel.

Her arbejder en tredjedel af medarbejderne, ifølge ministeren, i Nykøbing Falster.

“Det gør vi blandt andet, fordi man i 10’erne besluttede sig for, at man vil have en bedre geografisk balance, og dengang var der nogle fra fagforeninger, der kaldte det tortur at skulle arbejde vest for Valby Bakke. Jeg kan bare sige, at de medarbejdere, jeg har siddende nede i Nykøbing Falster, de leverer lige præcis lige så god kvalitet, som dem jeg har siddende i midten af København,” sagde ministeren.

Nye toner

Meldingen fra Morten Dahlin blev under debatten modtaget med glæde af formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

Han bemærkede, at mens det havde ligget temmelig stille med de statslige arbejdspladser uden for hovedstadsområdet siden den seneste udflytningsplan, så er antallet af job “vækstet fuldstændig vildt i hovedstadsområdet”. 

Det her synes jeg sådan set er nye toner, der er ved at komme, så det skal vi da selvfølgelig arbejde videre med.

Steffen Damsgaard
Formand for Landdistrikternes Fællesråd

Derfor har fællesrådet opfordret til stadigvæk at vurdere, hvor enhver ny arbejdsplads skal placeres “og også se, om der er noget, der kan placeres andetsteds”, fortalte Steffen Damsgaard.

“Og det her synes jeg sådan set er nye toner, der er ved at komme, så det skal vi da selvfølgelig arbejde videre med. Med din centrale plads i regeringen, så er jeg sikker på, at det burde der kunne findes løsninger på, for der er mange gode eksempler, ikke bare i dit ministerium, men andre ministerier og styrelser som er lykkeligt udflyttede,” sagde han.

Mere stabile job

Steffen Damsgaard fortalte, at det bedste er, hvis det kombineres med uddannelser, der passer til.

“Så kan det være med til at supplere det private arbejdsmarked, fordi vi må også erkende, at når konjunkturerne vender, så er der større volatil udvikling, altså de private jobs forsvinder hurtigere, end de gør i det offentlige, så det der miks af offentlige og private arbejdspladser er fuldstændig afgørende,” sagde Steffen Damsgaard. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Dahlin

Minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde (V), MF
HA (kom.) (CBS 2012)

Steffen Damsgaard

Landsformand, Landdistrikternes Fællesråd, byrådsmedlem (V), Lemvig Kommune
driftsleder ved landbruget

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024