Debat

Genlæs debat om menneskerettigheder

DEBAT: I den sidste måned havde justitsdebatten fokus på menneskerettigheder i dansk lov. Genlæs alle indlæggene her.

Foto: Colourbox
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Kasper Frandsen

Kasper har været nyhedsredaktør siden 2017.

Derudover har han dækket dansk udviklingsbistand og velfærdspolitik tæt for forskellige Altinget-nicher.

Kasper har blandt andet afdækket, hvordan den danske regering brugte udviklingsbistand i strid med internationale regler. Kasper er også en del af det hold, der afslørede, hvordan Folketinget blev vildledt i den såkaldte våbensag.

Du er velkommen til at kontakte Kasper med tip til historier, eksempelvis via Signal.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Spot på menneskerettigheder i dansk lov
PRÆSENTATION: Skal Danmark implementere flere menneskerettighedskonventioner i dansk ret? Det vil Socialdebattens seks debattører bl.a. tage stilling til den kommende måned. Mød panelet og læs mere.

Fakta
Oplægget til debatten
Udvalget om inkorporering af menneskerettigheder mv. har haft til opgave at fremsætte anbefalinger om, hvorvidt Danmark bør inkorporere flere menneskerettighedsinstrumenter i dansk ret.Men udvalgets medlemmer er splittede: Mens nogle anbefaler inkorporering af seks FN konventioner, mener andre, at der er risiko for en forskydning af magtfordelingen mellem Folketing og domstole.

Men er alle i Danmark ikke allerede beskyttet af den Europæiske Menneskerettighedskonvention (EMRK), som er implementeret i dansk lov? Hvilke menneskerettighedskonventioner mangler at blive implementeret, og er vi gode nok til at implementere dem i praksis? Eller skal man måske bare helt droppe de internationalt formulerede rettigheder?

Altinget : justits giver nu bolden videre!

Debatpanelet: 
Jan E. Jørgensen, indfødsretsordfører, Venstre
Mimi Jakobsen, generalsekretær, Red Barnet
Thorkild Olesen, Formand, Dansk Blindesamfund
Ole Spiermann, advokat og partner, Bruun & Hjejle
Jens Elo Rytter, professor, ph.d. i forfatningsret/menneskerettigheder ved Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet. 
Jacob Mchangama, direktør, Justitia

Bragt den 30. oktober - læs indlægget her

---

Advokat: Implementering fremmer folkeretlige forpligtelser

DEBAT: En inkorporering af konventioner i dansk lov kan øge gennemslagskraften og dermed sandsynligheden for, at Danmark opfylder sine folkeretlige forpligtelser. Det skriver Ole Spiermann, advokat og partner i Bruun & Hjejle.

Bragt den 30. oktober - læs indlægget her

---

V: Konventioner skal fungere som grundlov for politikere

DEBAT: Den politiske magt skal ikke flyttes væk fra Folketinget til en komité i FN eller en dommer. Det er bedre at bruge konventionerne politisk og lægge pres på Folketinget for at sikre børns og handicappedes rettigheder i dansk lov, skriver Jan E. Jørgensen, indfødsretsordfører for Venstre.

Bragt den 30. oktober - læs indlægget her

---

DH: Lovens beskyttelse af handicappede er utilstrækkelig

DEBAT: Handicapkonventionen slår fast, at handicapbetinget diskrimination skal forbydes generelt, men i Danmark er der kun forbud mod at krænke handicappede på arbejdsmarkedet. Derfor er det vigtigt, at konventionen bliver omsat til dansk lov, mener Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer.

Bragt den 30. oktober - læs indlægget her

---

Politisk modvilje underminerer betænkning

DEBAT: Arbejdet med den nye betænkning om inkorporering lader nærmest til at være spildt. For hvor er den politiske vilje i dag til at inkorporere yderligere menneskerettighedskonventioner, spørger Jens Elo Rytter, professor i forfatningsret og menneskerettigheder, KU.

Bragt den 6. november 2014 - læs indlægget her

---

Red Barnet: Hiv Børnekonventionen ud af gråzonen
DEBAT: Så længe Børnekonventionen ikke er inkorporeret i dansk lov, vil rettighederne fortsat leve et liv i gråzonen. Det svækker rettighedernes gennemslagskraft og spænder ben for beskyttelsen af børn i Danmark. Det mener Mimi Jakobsen, generalsekretær i Red Barnet.

Bragt den 6. november 2014 - læs indlægget her

---

Tænketank: Styrk forbuddet mod tortur og undgå uklare forpligtelser
DEBAT: Specialkonventioner udgøres af vage bestemmelser og duplikerer eksisterende rettigheder, mens Torturkonventionen indeholder en relativ præcis definition på tortur og øvrige primært processuelle rettigheder. Derfor anbefaler Jacob Mchangama, direktør i Justitia, en inkorporering af netop denne konvention.

Bragt den 6. november 2014 - læs indlægget her

---

Advokat: Konventioner vil sikre bedre beskyttelse af eksisterende rettigheder
DEBAT: En inkorporering vil skabe større opmærksomhed på konventionerne og deres indhold. På den måde vil en implementering sikre en bedre beskyttelse af de rettigheder, som borgerne har i dag, men som i praksis ikke anvendes i tilstrækkelig grad. Det mener Ole Spiermann, advokat og partner i Bruun & Hjejle.

Bragt den 13. november 2014 - læs indlægget her

---

DH: Minimér kløft mellem personer med og uden handicap
DEBAT: Inden for uddannelse, beskæftigelse og sundhed er der en stor kløft mellem personer med og uden handicap. Det kræver derfor særlige initiativer, så handicappedes rettigheder beskyttes og fremmes, ligesom handicapkonventionen anbefaler det, skriver Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer.

Bragt den 13. november 2014 - læs indlægget her

---

Red Barnet: Giv Børnekonventionen en inkorporering i fødselsdagsgave
DEBAT: En inkorporering af Børnekonventionen i dansk lov vil give børn i Danmark bedre beskyttelse og en klar præcisering af, hvilken status deres rettigheder har. Det skriver Mimi Jakobsen, generalsekretær i Red Barnet.

Bragt den 20. november 2014 - læs indlægget her

---

Professor: Internationale konventioner giver international indflydelse 
DEBAT: Det er på tide, at vi dropper navlekiggeriet og får øje på det store billede. Ved at indkorporere de internationale konventioner i dansk ret får Danmark international indflydelse. Det skriver Jens Elo Rytter, professor i forfatningsret og menneskerettigheder ved Københavns Universitet.

Bragt den 20. november 2014 - læs indlægget her

---

Tænketank: Inkorporering skal holdes i kort snor
DEBAT: Tolkninger af de internationale konventioner har tidligere vist sig at være for vidtrækkende. Dette kan udvande konventionernes betydning. Man bør derfor hele tiden holde sig for øje, at konventionerne følger almindelig retspraksis. Det mener Jacob Mchangama, direktør i Justitia.

Bragt den 20. november 2014 - læs indlægget her

---

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mchangama

Direktør, grundlægger, Justitia
cand.jur. (Københavns Uni. 2003), master i menneskerettigheder og demokratisering (Venedig og Strasbourg, 2004)

Jens Elo Rytter

Professor, Juridisk Fakultet, Københavns Universitet
cand.jur. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 2000)

Mimi Jakobsen

Fhv. minister, MF og partiformand (CD), fhv. generalsekretær, Red Barnet og direktør for Scleroseforeningen
BA.mag. i tysk sprog og fonetik (Københavns Uni. 1979)

0:000:00