Forsvarere protesterer højlydt over mobilforbud og adgangskontrol

FORSKELSBEHANDLING: Forsvarsadvokater føler sig stækket af det nye totalforbud mod mobiler i arresthuse og adgangskontrollen ved en række byretter. De vil fritages, hvis ordningerne fastholdes.

Både Retspolitisk Forenings formand Bjørn Elmquist og formændende for Advokatrådet og Landsforeningen af Forsvarsadvokater kalder forbuddet med mobiltelefoner for en krænkelse. 
Både Retspolitisk Forenings formand Bjørn Elmquist og formændende for Advokatrådet og Landsforeningen af Forsvarsadvokater kalder forbuddet med mobiltelefoner for en krænkelse. Foto: Erik Refner/ Scanpix
Kim Rosenkilde

Ligestillingen af forsvarere og anklagere led et knæk, da de nye regler om et skærpet forbud mod mobiltelefoner i fængsler og arresthuse trådte i kraft 1. august.

Det er i hvert fald oplevelsen fra såvel Advokatrådet som Landsforeningen af Forsvarsadvokater og Retspolitisk Forening.

“Det er et ganske voldsomt indgreb og en betydelig besværliggørelse af advokaters arbejdsvilkår,” siger Bjørn Elmquist, der er formand for Retspolitisk Forening.

Reglerne udspringer af en lovændring fra forsommeren, som skal dæmme op for indsattes adgang til mobiltelefoner.

Der er aldrig problemer, undtagen med ganske få advokater, som føler, at det er urimeligt, at de skal igennem adgangskontrol.

Torben Goldin
Retspræsident ved Retten på Frederiksberg

Konkret betyder det, at forsvarsadvokater afskæres fra at have adgang til internettet i forbindelse med klientbesøg i arresthuse.

Digitale retssager uden internetadgang
I kombination med en stadig mere digital arbejdsgang giver det en række udfordringer i forsvarsadvokaternes arbejde.

Ikke mindst fordi de afskæres fra at tilgå sagsdokumenter og domspraksis digitalt, når de eksempelvis har forberedende møder med varetægtsfængslede klienter.

Samme problematik gør sig gældende i forbindelse med fristforlængelse af varetægtsfængslinger, som stadig oftere sker via videokonferencer for at spare udgifter til transport af den sigtede til og fra domstolene.

“Hovedproblemet er, at forsvarsadvokater ikke længere altid har direkte adgang til deres elektroniske filer, når de har brug for det. Ikke mindst fordi det kan være i situationer, hvor anklagemyndigheden sidder med den adgang,” siger Peter Fogh, formand for Advoktarådet.

Dokumentation

Lov om styrket indsats mod mobiltelefoner i fængsler

Loven (L186) blev vedtaget i starten af juni 2016 og trådte i kraft 1. august 2016.

Formålet med loven er at styrke indsatsen mod mobiltelefoner i kriminalforsorgens institutioner på flere måder:

  • Mulighed for anvendelse af kropsscannere i kriminalforsorgens institutioner.
  • Indførelse af obligatorisk disciplinærstraf og udgangskarantæne til indsatte, der overtræder forbuddet mod mobiltelefoner.
  • Skærpelse af straffen for andres indsmugling af mobiltelefoner til indsatte.
  • Udvidelse af strafansvaret for uretmæssig medtagelse af en mobiltelefon til at omfatte både besøgende og andre personer.

Med loven gennemføres en række ændringer af relevante bestemmelser i straffuldbyrdelsesloven, straffeloven og retsplejeloven.

Kilde: Retsinformation


0:000:00