Debat

Skal de danske logningsregler revideres?

PRÆSENTATION: Regeringen har planer om at revidere de kontroversielle regler for logning af danskernes færd på nettet i løbet af foråret. Altinget: justits benytter anledningen til at rejse debat, om og i givet fald hvordan logningsreglerne bør revideres. Læs mere her og mød debatpanelet.

David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ifølge regeringens lovprogram skal Danmark i første halvår af 2016 have revideret de kontroversielle regler for logning af danskernes færden på nettet.

I de indledende drøftelser mellem Justitsministeriet, Rigspolitiet og en række udvalgte organisationer, er det kommet frem, at regeringen overvejer at genindføre den såkaldte sessionslogning, der gør det muligt at logge og gemme data om danskernes færden på nettet.

Den danske sessionslogning blev ellers afskaffet så sent som i sommeren 2014 af daværende justitsminister Karen Hækkerup (S). Det skete umiddelbart efter EU-Domstolens underkendelse af EU's fælles logningsdirektiv, som Domstolen anså for at være i strid med EU's Charter for grundlæggende rettigheder.

Man er endnu ikke blevet enige om nye fælles logningsregler på europæisk plan, men det luxembourgske formandskab har for nyligt taget første skridt og har spurgt medlemslandene, om Kommissionen bør komme med et udkast til nye regler.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Altinget: justits benytter anledningen og spørger et nyt hold af debattører: Er der behov for en revision af de danske logningsregler? Og hvad skal i så fald ændres? Eller bør den danske revision af reglerne udsættes til der er klarhed om, hvad man beslutter at gøre på EU-niveau?

Debattørerne er:

Pernille SkipperPernille Skipper (EL), retsordfører
Pernille Skipper er uddannet cand.jur., fra Københavns Universitet. Hun har været medlem af Enhedslisten siden 2001. Hun stillede for første gang op til Folketinget i 2009 og blev valgt ind i 2011. Hun har været socialordfører og retsordfører siden 2011, hvor hun også blev udpeget til næstformand for Enhedslistens folketingsgruppe. Derudover er hun ligestillingsordfører og grundlovsordfører.

Sofie Carsten NielsenSofie Carsten Nielsen (R), retsordfører
Sofie Carsten Nielsen har været medlem af Folketinget siden 2011 og er tidligere uddannelses- og forskningsminister. Hun er uddannet cand.scient.pol. og har en master i europæisk politik og administration, Europakollegiet i Brügge. Udover at være Radikale Venstres retsordfører, er hun også ordfører for bl.a. Grundloven og integration.

Jakob WillerJakob Willer, direktør, Teleindustrien
Jakob Willer er direktør i Teleindustrien, som er teleselskabernes brancheforening. Foreningen arbejder for at skabe de bedst mulige rammebetingelser for udbygning og anvendelse af den digitale infrastruktur i Danmark til gavn for forbrugere og erhvervsliv. Telebranchens vision er at understøtte og påvirke realiseringen af Danmarks fulde digitale potentiale og styrke mulighederne for digital vækst, innovation og udvikling. Han har tidligere været embedsmand i Videnskabsministeriet og IT- og Telestyrelsen i 13 år.

Torben Jensen, generalsekretær, Advokatsamfundet
Torben Jensen er uddannet jurist 1995 og i en længere årrække embedsmand i Justitsministeriet. Han har tidligere arbejdet som praktiserende advokat i advokatfirmaet Nyborg og Rørdam i København, men siden marts 2010 har han været generalsekretær i Det Danske Advokatsamfund.

Janus SandsgaardJanus Sandsgaard, fagchef for IT og Digitalisering, Dansk Erhverv
Janus Sandsgaard er uddannet cand.scient.adm. fra RUC. Han kom til Dansk Erhverv i 2013 med en lang og relevant erfaring på området fra sin tid som embedsmand i Økonomi- og indenrigsministeriet. I september 2014 blev han udnævnt til fagchef for IT og digitalisering samme sted.

Rikke Frank JørgensenRikke Frank Jørgensen, seniorforsker, Institut for Menneskerettigheder
Rikke Frank Jørgensen er Seniorforsker på Institut for Menneskerettigheder med fokus på grænsefladen mellem teknologi og menneskeret. Hun har bl.a. skrevet ”Framing the Net – the Internet and Human Rights” (Edward Elgar 2013), ”Human Rights in the Global Information Society” (MIT Press 2006), Overvågning eller Omsorg – Privatlivets Grænser (med Birgitte Kofod Olsen, Thomsens Forlag 2005). Hun er med i Advisory Board for Privacy International (UK) og Ranking Digital Rights (US) og tidligere bestyrelsesmedlem i European Digital Rights.

Jesper LundJesper Lund, formand, IT-Politisk Forening
Jesper Lund er formand for IT-Politisk Forening, der arbejder for at styrke borgernes rettigheder og frihed i informationssamfundet. Privatliv og overvågning, herunder telelogning, er blandt de centrale arbejdsområder. Alle opgaver i foreningens varetages af frivillige, som har andet arbejde ved siden af de IT-politiske interesser. Han
har en ph.d. i finansiering fra Aarhus Universitet og har siden 2010 arbejdet på Copenhagen Business School.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00