Sovende japanere og korporlige kuwaitere

INTERVIEW: Kuwaitiske klimaforhandlere i slåskamp med FN's vagter, og sovende japanere, der må vækkes under timelange natlige forhandlinger. Tidligere klimaforhandler Jørgen Abildgaard fortæller, hvordan forhandlinger som dem i Bella Center foregår – og hvilke kneb der bliver brugt.
Topmødeminister Connie Hedegaard (K) åbnede i mandags ballet i Bella Center. Nu er det forhandlernes tur, og det kræver masser af forberedelse og en god intuition, fortæller tidligere klimaforhandler Jørgen Abildgaard.
Topmødeminister Connie Hedegaard (K) åbnede i mandags ballet i Bella Center. Nu er det forhandlernes tur, og det kræver masser af forberedelse og en god intuition, fortæller tidligere klimaforhandler Jørgen Abildgaard.Foto: Hasse Ferrold
Marie Dissing Sandahl

Det er bevidst fra bureauernes - altså formændenes - side, at de sidste møder foregår med færre deltagere og foregår til langt ud på natten. Der er deltagerne trætte, og på et tidspunkt har de simpelthen behov for at give sig.

Jørgen Abildgaard
Direktør, Pöyry

Under en FN-mellemforhandling i New York blev de kuwaitiske forhandlere så vrede over ikke at blive inviteret til forhandlingsbordet, at de i forsøget på at komme ind i forhandlingslokalet kom op at slås med FN's sikkerhedsvagter ved døren.

Det fortæller direktør for energikonsulentfirmaet Pöyry i Danmark Jørgen Abildgaard som fra 1993 til 2001 var en af Danmarks klimaforhandlere ved blandt andet COP'erne, der er afholdt årligt siden 1995. I et interview med Altinget | Klima & Energi fortæller han, hvad der gør en god forhandler, og hvordan søvnmangel ofte er en brugt taktik i forhandlingerne.

Hvordan foregår forhandlingerne under en klimakonference som denne?

Forhandlingerne i Bella Center er ikke helt, som de plejer at være ved COP'erne, fordi der med planen om en politisk aftale er kommet mere politik ind. Men normalt bruges den første uge på tekniske forhandlinger, hvor embedsmændene først forsøger at komme så langt som muligt med teksterne, før ministrene tager over. Helt konkret foregår det i år ved to forhandlingsborde - en til Kyoto-delen og en til COP15-aftalen. Den første dag bliver en dagsorden vedtaget, og hvert punkt på dagsordenen har en arbejdsgruppe, som forhandler teksten på plads bid for bid. Hver forhandling har en formand og en eller to næstformænd, der udgør et såkaldt "bureau", der planlægger møderne, forsøger at få tempoet i vejret og tilpasser teksten efter hvert møde.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00