Debat

Nikolaj Villumsen: Både klima og erhverv betaler, når højrefløjen løber fra EU-aftaler

Når højrefløjen udvander europæiske klimaaftaler som følge af industriens lobbyarbejde, skader det ikke kun klimaet, men også de erhverskræfter, der har innovative løsninger klar, skriver Nikolaj Villumsen, medlem af EU-Parlamentet for Enhedslisten. 

"Det er hul i hovedet at vedtage lovgivning, der tilgodeser dem, som insisterer på at bruge forældet teknologi," skriver Nikolaj Villumsen, medlem af EU-Parlamentet for Enhedslisten. 
"Det er hul i hovedet at vedtage lovgivning, der tilgodeser dem, som insisterer på at bruge forældet teknologi," skriver Nikolaj Villumsen, medlem af EU-Parlamentet for Enhedslisten. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Nikolaj Villumsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der var glæde og optimisme, da EU-Parlamentets Miljøudvalg 1. marts nåede til enighed om udfasning af klimaskadelige F-gasser. Som Venstrefløjgruppens forhandler på emnet kaldte jeg det en vigtig klimasejr, og der var da også virkeligt noget at fejre.

Fluorholdige drivhusgasser, eller F-gasser som de mest blot kaldes, er, op til 25.000 gange mere klimaskadelige end CO2. Det betyder, at selv relativt små mængder af gasserne bidrager til globalopvarmning.

F-gasser udgør således i dag omkring 2.5 procent af EU’s samlede udledning af drivhusgasser, eller mere end hvad flere lande står for. Der er god grund til, at Danmark længe har haft en hård politik mod F-gasser.

Fluorholdige drivhusgasser udfases med støtte fra højre? 

Men tilbage til glæden og optimismen. Årsagen til at vi var mange, der fejrede aftalen i Miljøudvalget, var, at det lykkedes at skabe opbakning til en langt mere ambitiøs indsats, end den EU-Kommissionen havde lagt op til.

Helt centralt i forhandlingerne stod listen over, hvornår forbud mod salg af produkter med meget klimaskadelige F-gasser, træder i kraft.

Selvom EU-Kommissionen kun foreslog at udfase de mest klimaskadelige F-gasser, lykkedes det alligevel at skabe enighed om at udfase alle F-gasser over de kommende år.

Nikolaj Villumsen
Medlem af EU-Parlamentet for Enhedslisten

Den er afgørende i forhold til at rykke markedet i en grønnere retning, fordi erhvervslivet ikke udvikler produkter, som de ved vil være forbudte få år senere. Derfor har det at annoncere en total udfasning også en klar effekt.

Det er blandt andet på det punkt, at vi i Enhedslisten, sammen med de andre dele af den rød-grønne blok, fik sikret konkret fremskridt.

For selvom EU-Kommissionen kun foreslog at udfase de mest klimaskadelige F-gasser, men stadig tillade F-gasser med lidt mindre klimabelastning – stoffer der ovenikøbet stadig kan indeholde evighedskemikalierne PFAS – lykkedes det alligevel at skabe enighed om at udfase alle F-gasser over de kommende år, i næsten alle sektorer.

Grunden til, at jeg siger næsten alle, er, at de stadigt kan tillades steder, hvor der ikke findes alternativer – eksempelvis i medicininhalatorer.

Miljøudvalget bakkede som sagt overvældende op om forslaget. Der var 64 stemmer for, 7 der undlod og blot 8 stemmer imod. Det vil sige, at den endelige aftale indeholdt støtte fra store dele af højrefløjen.

Højrefløjen udvander aftaler, igen

Nu ser det dog ud til, at højrefløjen i EU-Parlamentet er ved at løbe fra den aftale, de selv har været med til at indgå.

Det er, desværre, ikke første gang, vi ser højrefløjen løbe fra deres egne aftaler og i sidste øjeblik svække klimaindsatsen

Nikolaj Villumsen
Medlem af EU-Parlamentet for Enhedslisten

Efter en intens lobbyindsats fra den del af industrien, der ikke tror på forandringer, prøver de nemlig sammen med det yderste højre at skabe opbakning til at udvande EU-Parlamentets position i allersidste øjeblik.

Det er, desværre, ikke første gang, vi ser højrefløjen løbe fra deres egne aftaler og i sidste øjeblik svække klimaindsatsen.

Det skete for eksempel også sidste sommer, da højrefløjen fik held til at udvande kvotehandelssystemet i EU. 

Den slags udvanding er ikke uden konsekvenser. Helt åbenlyst betyder det en svækket klimaindsats, noget vi alle i sidste ende kommer til at betale regningen for.

I tillæg hertil kommer, at EU-Parlamentets borgerlige og deres venner potentielt set også skader en stor del af erhvervslivet: Den del der er mest innovativ, og som rykker hurtigst med at udvikle nye løsninger på problemerne. 

Industrien har allerede løsninger

For når det gælder et forbud mod F-gasser, er det sådan, at der mange steder allerede findes løsninger, der lever op til det, vi har stillet forslag om i Miljøudvalget.

Det gælder, hvad enten man taler køleskabe eller varmepumper eller noget helt tredje: De løsninger, der bruger naturlige gasser, og som ikke skader klimaet, er her allerede!

Hvis EU skal være en grøn supermagt, som vi jo så ofte hører både politikere og industri tale om, hvorfor faen laver vi så ikke lovgivning, der passer til?

Nikolaj Villumsen
Medlem af EU-Parlamentet for Enhedslisten

Derfor er det også ekstra – undskyld mig udtrykket, men her det passende – hul i hovedet i stedet at ville vedtage lovgivning, der tilgodeser dem, der ikke har udviklet sig, og som insisterer på at bruge forældet teknologi.

Hvis EU skal være en grøn supermagt, som vi jo så ofte hører både politikere og industri tale om, hvorfor faen laver vi så ikke lovgivning, der passer til?

Lovgivning, der tilskynder innovation og sætter målsætningerne efter, hvad der er muligt – i stedet for at tilgodese forældet teknologi der samtidigt skader klimaet? 

Jeg håber virkelig, at EU-Parlamentets højrefløj vil mislykkes med deres forsøg på at undergrave en ambitiøs F-gas lovgivning for EU, og jeg håber, den innovative del af erhvervslivet vil være med til at råbe højrefløjen op, førend det bliver for sent.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00