Debat

Radikale på Danmarks ’overshoot day': Vores overforbrug af tøj er en af de helt store syndere

Tre måneder inde i året har Danmark allerede opbrugt den mængde ressourcer, vi skulle have brugt på et helt år for at holde kloden i balance. Det kalder på en kulturændring, og et af de første tiltag, vi skal drøfte, er et forbud mod afbrænding af ubrugte tekstiler, skriver Samira Nawa.

På verdensplan er tekstilproduktion ansvarlig for ti procent af den globale CO2-udledning, hvilket er mere end fly- og shippingindustrien tilsammen. Og det ser kun ud til at blive værre, skriver Samira Nawa.
På verdensplan er tekstilproduktion ansvarlig for ti procent af den globale CO2-udledning, hvilket er mere end fly- og shippingindustrien tilsammen. Og det ser kun ud til at blive værre, skriver Samira Nawa.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Samira Nawa
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Danmark er vores overforbrug så massivt, at hvis alle levede som os, ville det kræve over fire jordkloder. Og sådan har det desværre været alt for længe. Siden 1970 har en samlet verden levet over evne. Og hvert år indtræffer dagen tidligere og tidligere.

De seneste 50 år er det globale overforbrug tiltaget i en grad, der har fremrykket dagen fra december til august. Og Danmark trækker i den forkerte retning. I tvivlsomt selskab med blandt andet Qatar, Luxembourg, De Forenede Emirater og USA er Danmark blandt de første lande, der kan ”fejre” national Overshoot Day.

Vores klimaaftryk er blandt de højeste i verden. Det skyldes ikke, at vi bevidst modarbejder den grønne omstilling. Det skyldes det simple faktum, at velstand skaber forbrug. Og høj grad af velstand øger dette forbrug udover det bæredygtige. Vores overforbrug af tøj er en af de helt store syndere.

Det grønne valg skal være det nemme valg

Vi køber lystigt tøj over nettet med gratis fragt og priser, der er så billige, at vi ikke engang behøver at spekulere over, om tøjet bliver brugt. Tekstilindustrien producerer, vi køber, og klimaet betaler. Men klimaets regning er nu så stor, at der skal ske drastiske ændringer, hvis vores globale klimaaftryk igen skal begrænses til den ene klode, vi har.

Derfor er det afgørende, at vi ændrer måden, vi forbruger og producerer tøj og andre tekstiler, som er det fjerde mest miljø- og klimabelastende forbrugsområde i EU. På verdensplan er tekstilproduktion ansvarlig for ti procent af den globale CO2-udledning, hvilket er mere end fly- og shippingindustrien tilsammen. Og det ser kun ud til at blive værre.

I stedet for at ende på forbrændingen skal tekstilerne i langt højere grad repareres, genbruges eller i sidste ende genanvendes til andre formål

Samira Nawa (R)
MF

Frem mod 2030 forventes det nemlig, at verdens forbrug af tøj og sko vil stige med 63 procent. Det har kloden rent ud sagt ikke råd til. Derfor vil Radikale Venstre have et mål for reduktion af vores globale klimabelastning. Det har ikke til hensigt at flytte ansvar fra Christiansborg til den enkelte forbruger. Tværtimod.

Du har et ansvar for de valg, du træffer i livet. Men det er vores ansvar på Christiansborg at gøre det nemmeste valg til det grønneste valg. Der er ikke noget teknologisk quickfix, vi kan ty til.

Der er tale om en langstrakt rejse, som gerne skulle ende med en omfattende kulturændring fra et samfund baseret på brug-og-smid-væk til reparation-og-genbrug. Hos Radikale Venstre starter den rejse i dag, men vejen kender vi endnu ikke. Det tør vi godt sige højt.

Ét af de første tiltag, vi vil drøfte, er et forbud mod afbrænding af ubrugte tekstiler. Hvert år kasseres 5,8 millioner tons tekstil i EU svarende til 11 kilogram om året per EU-borger. 87 procent af dette ender på lossepladsen eller forbrændingen. Det er jo det rene vanvid, når vi brænder tøj, der aldrig nogensinde har været i brug.

Strukturelle ændringer i samfundet

Derfor kan det kun gå for langsomt med at få sat en stopper for virksomhedernes meningsløse tekstilafbrænding. Vi bør allerede nu se på mulighederne for at indføre et forbud mod tekstilafbrænding i Danmark. I stedet for at ende på forbrændingen skal tekstilerne i langt højere grad repareres, genbruges eller i sidste ende genanvendes til andre formål.

Det skal bedre kunne betale sig at reparere et produkt fremfor at erstatte det med et nyt. Danmark er det land i Europa, som generer mest husholdningsaffald per person. Vi taler om udsmidning af produkter, som ofte ikke fejler noget. Men det kræver strukturelle ændringer i vores samfund.

Én af løsningerne kunne være en revision af købeloven, hvor man forlænger reklamationsretten, så den afspejler produktets forventede levetid. Jo længere tid forbrugeren kan klage over varer med fejl, desto mere må virksomheder anstrenge sig for at fremstille langtidsholdbare produkter.

Vi fremlægger ikke en facitliste, men inviterer til dialog, debat og udvikling. For det er en fælles rejse, vi skal på. Og den starter i dag – på Danmarks Overshoot Day.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Samira Nawa

MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 2014)

0:000:00