Debat

Regionsrådsformand og borgmester til Cepos: Klimakrisen kan ikke løses med regnemaskiner

Klimakatastrofen kræver helt nye tilgange og en smule galskab. Det opnår vi ikke, hvis klimapolitik kun er noget, der skal føres med transportøkonomiske regnemaskiner og fokus på kortsigtet overskud, skriver Anders Kühnau og Torben Hansen.

<span>Netop nu hvor kommunerne skal i gang med at omsætte deres klimaplaner til handling, er den stærke decentrale organisering vigtig, for det er her, man har fornemmelse for de lokale behov og samtidig kan sikre et tværgående og strategiske sigte på implementeringen, skriver Anders Kühnau og Torben Hansen.<br></span>
Netop nu hvor kommunerne skal i gang med at omsætte deres klimaplaner til handling, er den stærke decentrale organisering vigtig, for det er her, man har fornemmelse for de lokale behov og samtidig kan sikre et tværgående og strategiske sigte på implementeringen, skriver Anders Kühnau og Torben Hansen.
Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Anders Kühnau Hansen
Torben Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Er kommunernes klimapolitik gal eller genial, spørger Altinget.

Temadebat

Er kommunernes klimapolitik gal eller genial?
Lokal klimapolitik fylder mere og mere i de danske kommuner. Men er de mange grønne tiltag investeringerne værd, når det kommer til at opnå de nationale og internationale klimamål? Eller bliver de blot dyr symbolpolitik? Det stiller Altinget skarpt på i ny temadebat.

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Jeppe Højberg Sørensen.

Det er et godt spørgsmål, fordi debatten om, hvordan vi møder klimaforandringerne på alle administrative niveauer, er tiltrængt. Men også fordi svaret er både nej, ja og begge dele. 

Den klimakatastrofe, hele det globale samfund står over for, er vel nærmest definitionen på et såkaldt vildt problem. Vi skal på rekordtid ændre den måde, vi lever på – og vi skal accelerere den måde, vi bedriver klimaindsatsen på i virksomheder, kommuner og regioner.

Det kræver helt nye tilgange. Eller en smule galskab, om man vil. Det opnår vi ikke, hvis klimapolitik kun er noget, der skal føres med transportøkonomiske regnemaskiner og fokus på kortsigtet overskud i de enkelte tiltag, som Cepos slog til lyd for her i debatten.

Derimod kræver det involvering af borgerne og virksomheder. 

Lokalsamfund, erhvervsliv og vidensinstitutioner skal med i kampen. Det kræver helhedsfokus med respekt for lokale forhold, og det kræver globalt udsyn. Eller sagt på en anden måde: det kræver handling i partnerskaber.

En effektiv platform

Det er netop grundlaget for arbejdet i Klimaalliancen (tidligere DK2020) mellem KL, regionerne, Realdania og Concito, hvor samtlige danske kommuner enten har eller er på vej til at få klimaplaner udformet efter bedste internationale praksis.

Det giver mening, fordi det sikrer, at forskellige perspektiver mødes. Dermed skaber det løsninger, der både har opbakning i den befolkning, der skal leve med dem, og som i et samfundsperspektiv giver langsigtet mening. Både klimafagligt, økonomisk og socialt. 

Med klimaforandringerne har kommunerne fået en meget konkret og tiltagende akut opgave.

Anders Kühnau & Torben Hansen

Med klimaforandringerne har kommunerne fået en meget konkret og tiltagende akut opgave. Der er vand, som skal håndteres, energi, der skal omstilles, og en masse andre ting, der skal håndteres, så borgerne også i fremtiden kan forsynes og leve i deres lokalsamfund.

Klimaalliancen bygger på en stærk decentral organisering, hvor kommunerne og regionerne er gået sammen lokalt for at styrke samarbejdet om reduktion af CO2-udledningerne og et klimarobust samfund.  

I Midtjylland er vi i region og kommuner gået sammen om et fælles sekretariat, KlimaMidt, der som en del af Klimaalliancen støtter kommunerne i arbejdet med at realisere konkrete tiltag i planerne.

Samarbejdet lokalt har eksisteret siden efteråret 2020, og det har vist sig at være en effektiv platform, hvor kommuner og region har kunnet nytænke og accelerere omstillingen ved at dele viden og finde løsninger i brede samarbejder. 

Læs også

Nationale rammer for klimatilpasning

Med det nye KlimaMidt har kommunerne og regionen givet hinanden hånd på, at det samarbejde skal fortsætte de næste fem år med fokus på at understøtte kommunerne i deres implementering af klimaplanerne. Tilsvarende samarbejder er indgået i de fire øvrige regioner. 

I både regioner og kommuner ser vi frem til, at der udvikles nationale rammer for arbejdet med klimatilpasning og CO2-reduktion.

Anders Kühnau & Torben Hansen

Netop nu hvor kommunerne skal i gang med at omsætte deres klimaplaner til handling, er den stærke decentrale organisering vigtig, for det er her, man har fornemmelse for de lokale behov og samtidig kan sikre et tværgående og strategiske sigte på implementeringen.

Det er kommunal klimapolitik i stærke partnerskaber. Det giver genlyd både nationalt og globalt, og det skaber værdi for både borgerne og for den globale klimakamp.

Det betyder ikke, at der ikke også skal ses kritisk på den nationaløkonomiske effekt af konkrete lokale tiltag. I både regioner og kommuner ser vi frem til, at der udvikles nationale rammer for arbejdet med klimatilpasning og CO2-reduktion. 

Men selv om der sikkert kan findes eksempler på planlagte lokale klimatiltag, der ikke entydigt er geniale, så bliver det altså først for alvor galt, hvis de eksempler bruges til at fjerne fokus fra vigtigheden af lokalt forankrede partnerskaber i klimapolitikken. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Kühnau Hansen

Formand, Danske Regioner, regionsrådsformand (S), Region Midtjylland, medlem, Kattegatkomitéen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Torben Hansen

Borgmester (S), Randers Kommune, fhv. MF
lærer (Skive Seminarium 1989), MPA (2017)

0:000:00