Debat

State of Green: Den kommende COP er altid den vigtigste

Verdens udfordringerne er ingenlunde blevet mindre siden klimaaftalerne i Paris og Glasgow. Det altoverskyggende fokus for de egyptiske værter bliver at sikre skridtet fra løfter til implementering, og netop her har Danmark og dansk erhvervsliv et forspring, skriver Finn Mortensen.

Den danske erhvervsdelegation på COP27 i Egypten bliver historiens største og mest alsidige af slagsen, skriver Finn Mortensen.
Den danske erhvervsdelegation på COP27 i Egypten bliver historiens største og mest alsidige af slagsen, skriver Finn Mortensen.Foto: Sayed Sheasha/Reuters/Ritzau Scanpix
Finn Mortensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Flere end 40.000 delegerede, observatører og journalister deltog ved sidste års klimatopmøde COP26 i Glasgow. Det var historiens hidtil bedst besøgte af FN’s årlige klimakonferencer. Fremmødet var også tydeligt gennem den danske erhvervsdelegation, som i Skotland bestod af den til dato største af slagsen.

Trods den nuværende valgkamps naturlige dæmper på det officielle Danmarks ageren, bliver dansk erhvervslivs deltagelse dog overgået i Sharm el-Sheikh i Egypten, hvor COP27 finder sted fra 6.-18. november. Med 30 virksomheder, erhvervsorganisationer, pensionsselskaber og fagforeninger på holdkortet bliver den danske erhvervsdelegation på COP27 i Egypten historiens største og mest alsidige af slagsen.

Omfanget er i sig selv et udtryk for konferencens vigtighed og det akutte behov for handling. Men lige så iøjnefaldende er spændvidden i den kommende danske deltagelse, som understreger den private sektors rolle i at løse de globale klimaforandringer.

Spændvidden er en resolut udmelding om øget ansvar og ønske om samarbejde fra et grønt, dansk erhvervsliv, som over årelangt engagement har positioneret sig i den absolutte elite internationalt, hvad angår bæredygtig ledelse, samfundsansvar og klimateknologisk udvikling.

Den kommende COP er altid den vigtigste COP

Parisaftalen fra 2015 står for mange som den tydeligste triumf i COP-sammenhæng. Det samlende punkt, hvor 196 lande endelig indgik i FN’s klimakonvention og et bindende arbejde for at begrænse temperaturstigningen til 1,5 grader. Sidste års Glasgow Climate Pact, som blev underskrevet i de døende minutter af COP26, var endnu et COP-trofæ til samlingen. ”The world is keeping 1,5 alive”, som slutteksten blev udlagt. Omend teksten lover fremdrift, er virkeligheden dog, at den kommende COP altid er den vigtigste COP.

Når verden i Egypten står foran knaster, som kun løses i bredt samarbejde, har den danske rolle aldrig været vigtigere.

Finn Mortensen
Direktør, State of Green

Siden aftalerne i Paris og Glasgow er udfordringerne ingenlunde blevet mindre. Behovet for internationalt samarbejde har omvendt vokset sig større. Det understreger en sommer med glohede temperaturer, tørlagte floder og en buldrende energikrise forårsaget af Ruslands invasion af Ukraine i både ord og omfang. Forudsigelser viser desuden, at der i 2050 kan være op til 1,2 milliarder klimaflygtninge på verdensplan.

Samtidig påpeger OECD, at vi globalt skal investere mere end 50.000 milliarder kroner årligt for at opnå de globale klima- og udviklingsmål. For at sætte investeringspuklen i relief svarer beløbet til lidt under ét tusind US dollars årligt for hver person på kloden. Det siger sig selv, at opgaven hverken kan klares af regeringer eller virksomheder alene. Og det siger sig selv, at jo længere vi venter, jo større bliver byrden.

Som modspil til det gængse fokus på langsigtede mål for reduceringen af drivhusgasser vil COP27 i Egypten kredse sig om tre overordnede temaer: Klimatilpasning af udsatte områder, implementering af eksisterende aftaler og slutteligt finansiering. Med det afrikanske kontinent som afsæt vil finansierings-spørgsmålet i særdeleshed kredse om begrebet ’loss and damage’, som dækker over klimafinansieringen fra rigere lande til de klimasårbare nationer i frontlinjen. I det lys bliver det altoverskyggende egyptiske fokus som COP-vært at sikre et globalt samarbejde, der kan tage skridtet fra løfter til implementering. Netop her har Danmark og dansk erhvervsliv et forspring.

Læs også

Erfaren mand er god at gæste

Krumtappen i den danske klimaindsats er at udvikle og implementere løsninger, som kan inspirere andre. Med et aftryk på blot 0,1 procent af verdens CO2-udledninger har vi ikke selv tyngden til at levere de nødvendige resultater. Omvendt har vi 50 års erfaring, som kan hjælpe de større udledere med flytte de afgørende lodder på vægten. Og her er kernen, at omstillingen sker i partnerskaber mellem myndigheder og virksomheder. Samarbejde er det danske fortrin. Samarbejde er vores vej til indflydelse.

Forud for klimakonferencen har Egyptens minister for internationalt samarbejde sagt, at COP27 skal bruges til at ”fremhæve hvilke praktiske politikker og konkrete initiativer, der kan forvandle løfter til handling”.

Med en række danske virksomheder i førersædet og en fastforankret samarbejdsmodel mellem offentlig og privat, har vi dyrket den efterspurgte disciplin, som de fleste lande har kæmpe problemer med at få sat i gang. Regeringens 14 Klimapartnerskaber og de mere end 400 anbefalinger byder på et væld af konkrete eksempler. Det samme gælder det danske oplæg til regionalt samarbejde mellem lande, systemoperatører og civilsamfund for at høste energipotentialerne i Nordsøen og i Østersøen.

Når verden i Egypten står foran lignende knaster, som kun løses i bredt samarbejde, har den danske rolle aldrig været vigtigere. I hvert fald ikke før næste COP. Med den største erhvervsdelegation i historien sender Danmark et tydeligt signal om, at erhvervslivet, civilsamfundet, pensionskasserne og fagforeningerne er klar til handling og klar på samarbejde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00