Venstre vil sælge del af Ørsted og investere 60 milliarder i klima: Her er partiets grønne 2030-plan

Der skal investeres 60 milliarder kroner i klimatiltag og indføres nye klimamål. Og så skal staten sælge sin ejerandel i Ørsteds vindmølleforretning. Få et overblik over Venstres bud på en 2030-plan her, som blev præsenteret på et pressemøde fredag.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lærke Møller HansenMathias Bach

Tiden er kommet til at sælge ud af statens ejerandel i Ørsteds vindmølleforretning.

Sådan lød det fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen (V) på et pressemøde fredag formiddag, hvor han præsenterede partiets 2030-plan.

Salget muliggør, at man kan finansiere grønne tiltag for 60 milliarder kroner.  

Få et overblik over hovedelementerne i Venstres 2030-plan her. 

Læs også

Grønne investeringer frem mod 2030

Venstre udlægger som sit første mål at afsætte 37,5 milliarder kroner til en række grønne investeringer, der består i at omstille boligmassen, udbygge den grønne transport og sikre mere natur, vedvarende energi og lagring af CO2. Fordelingen af den pulje penge ser således ud:

  • Konkret vil partiet investere otte milliarder kroner i tiltag, der vedrører natur og miljø. Det indebærer blandt andet at oprense forureninger fra fortiden, mindske plastikforurening, styrke biodiversiteten og at rejse mere skov med henblik på at øge skovens naturlige CO2-optag.
  • Derudover vil man bruge syv milliarder kroner til at sikre mere vedvarende energi. Det skal gå til at udbygge flere havvindmølleparker, lave en biogasstrategi, øge mængden af solceller på industritage og langs motorvejsstrækninger og ikke mindst udvikle grønne brændsler gennem den såkaldte Power-to-X-teknologi, der kort fortalt omdanner energi til brint eller andet grønt brændstof, som derefter kan bruges i for eksempel fly eller skibe.
  • Samtidig ønsker man at bruge tre milliarder kroner til at udbygge fangst, lagring og brug af CO2. Venstre vil fokusere på potentialet i teknologierne Carbon Capture and Storage (CCS) og Carbon Capture Utilisation (CCU).
  • Der skal bruges 8,5 milliarder kroner til at give danske boligejere en grøn håndsrækning. Det betyder, at man vil hjælpe danskerne med at få energiforbedret deres boliger og sikre, at flere husholdninger får udfaset deres naturgasfyr og får skiftet til en grøn varmekilde.
  • Der skal desuden bruges en milliard kroner til at fremtidssikre elladeinfrastrukturen. Det betyder konkret, at man vil sikre, at udbygningen af elladestandere følger udviklingen i antallet af elbiler, så man får minimeret lange ventetider for elbilejere.
  • Herudover vil Venstre afsætte ti milliarder kroner til en pulje, der kan gå til yderligere tiltag.

Investeringer i forskning og udvikling

Som partiets næste mål vil det afsætte 15 milliarder kroner til grøn forskning og udvikling. Det vil fordele sig således:

  • Syv milliarder kroner skal gå til ekstra grøn forskning fra 2024 frem mod 2030. Forskningen skal bidrage med teknologiske og naturvidenskabelige bidrag til at nedbringe CO2-udledningen.
  • Syv milliarder kroner skal bruges på et grønt FoU-fradrag på 150 procent i årene frem mod 2030 for danske virksomheder. I den forbindelse vil Venstre sætte sig for at udvikle en model, som afgrænser, hvad der er fradragsberettiget i det grønne FoU-fradrag.
  • Den resterende en milliard kroner vil partiet bruge til at udvikle teknologien Direct-Air-Capture (DAC). Det er en form for CCS-teknologi, som suger CO2 direkte ud af atmosfæren, der giver muligheden for et negativt CO2-aftryk.

To nye klimamål

Venstre ønsker at indføre to nye klimamål, der kommer i tillæg til de eksisterende klimamål.

  1. Et globalt reduktionsmål for den danske klimaindsats på 90 millioner ton CO2 i 2030.
  2. Et mål om mindst 100.000 grønne job i Danmark.

Det globale klima reduktionsmål skal gå på de reduktioner, som den danske indsats er med til at skabe i verden. Det skal med andre ord være et mål for effekterne af den danske klimaindsats på globalt plan.

Målet om 100.000 grønne jobs skal måles på antallet af beskæftigede knyttet til eksport af grøn energiteknologi- og service.

Midtvejsevaluering og råderum til nye investeringer

I 2030-planen har Venstre reserveret 7,2 milliarder kroner til fremtidige tiltag. Det er altså midler, der endnu ikke er afsat til specifikke formål.

Venstre vil lave en midtvejsevaluering i 2026 over den danske klimaindsats, og hvor langt man fra at nå klimamålene. De reserverede midler vil kunne bruges på opfølgende tiltag.

Finansiering

Venstre foreslår, at staten sælger sin ejerandel i Ørsteds vindmølleforretning.

  • 60 milliarder kroner fra salget skal bruges på at gennemføre tiltagene i Venstres 2030-planen.
  • Det forventes, at salget kommer til at indbringe staten et markant større beløb. De resterende milliarder vil Venstre bruge på at afdrage på den danske stats gæld.
FORSLAG INVESTERINGER
(milliarder kroner)
Grønne investeringer frem mod 2030 37,5

• Mere natur, renere drikkevand og mere skov

8

• Mere vedvarende energi

7

• Indfangning, lagring og brug af CO2 (CCS og CCU)

3
• En grøn håndsrækning til boligejerne 8,5
• Fremtidssikring af elladeinfrastrukturen 1
• Yderligere tiltag 10 
Investeringer i forskning og udvikling 15
• Grøn forskning
• Grønt FoU-fradrag for danske virksomheder
• Udvikling af Direct-Air-Capture (DAC) teknologien
Midtvejsevaluering og råderum til nye investeringer 7,2 
To nye klimamål 0,3
I alt 60 

Læs hele Venstres 2030-plan her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00