Forsker: Staten bør overtage jobformidlingen

INTERVIEW: Beskæftigelsesindsatsen hører ikke hjemme i kommunerne. Staten bør helt overtage jobformidlingen igen eller som minimum lade beskæftigelsesregionerne spille en større rolle, siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen.
Jørgen Skadhede
Det nuværende beskæftigelsessystem er en bastard. Hvis regeringen og de borgerlige partier virkelig ønsker at rette op på den nuværende beskæftigelsesindsats, så skal de rulle hele den tidligere VK-regerings reform tilbage og lade staten overtage opgaven igen.

Sådan lyder det hårde budskab fra arbejdsmarkedsforskeren professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

"Efter min mening burde man statsliggøre hele beskæftigelsessystemet igen. De statslige arbejdsformidlinger fungerede ganske fint. Men VK-regeringen smadrede et ellers velfungerende beskæftigelsessystem med sin reform, som endte med at blive lidt af en bastard," siger Flemming Ibsen.

"Der er ingen tvivl om, at VK-regeringen gerne ville have haft et enstrenget beskæftigelsessystem helt uden om a-kasserne. Men det turde de alligevel ikke. Og så er vi endt med den rodebutik, vi har nu, hvor både den faglige og den geografiske mobilitet er stærkt begrænset," siger Flemming Ibsen

Bør være et nationalt anliggende
Han mener ikke, at beskæftigelsesindsatsen hører hjemme i kommunalt regi, hvor beskæftigelsesområdet ofte bliver nedprioriteret.

Fakta
Beskæftigelsesindsats til eftersyn

Altinget.dk sætter i de kommende måneder fokus på beskæftigelsesindsatsen. Den er i øjeblikket til et større politisk og fagligt eftersyn. Det såkaldte Carsten Koch-udvalg kommer med sine første anbefalinger i efteråret, og derefter vil regeringen komme med sit udspil til en reform.

I den forbindelse spørger Altinget.dk en række af de væsentligste aktører og eksperter på området om deres syn på en reform. I dag er det arbejdsmarkedsforskeren professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

"Det må være et nationalt anliggende at have en beskæftigelsespolitik. Kommunalbestyrelserne har mange andre vigtige opgaver at tage sig af med især ældreområdet og folkeskolen. I den forbindelse bliver beskæftigelsespolitikken ofte klemt. Det vil også ske ved efterårets kommunalvalg. Det kommer til at handle om ældrepleje og folkeskolen de fleste steder og ikke så meget om beskæftigelsesindsatsen," siger Flemming Ibsen.

Han føler sig dog ret overbevist om, at politikerne på Christiansborg ikke vil lytte til hans anbefaling og genoplive de statslige arbejdsformidlinger.

Ministeren taler meget om uddannelse, og det er fint nok. Men hvad skal de ledige uddannes til? Der har beskæftigelsesregionerne en rolle at spille.

Flemming Ibsen
Professor ved Aalborg Universitet

"Det tør man ikke. Det er jeg helt sikker på. Nu har man brugt mange år og mange ressourcer på at lave de kommunale jobcentre, og det har været en enorm omvæltning for mange medarbejdere. Så politikerne vil ikke lave helt om på systemet endnu engang," siger Flemming Ibsen.

Større rolle til beskæftigelsesregioner
Men han har et andet bud på, hvordan staten alligevel kan få bedre hånd i hanke med de enkelte jobcentre ude i kommunerne. Det kunne ske ved at styrke de fire regionale beskæftigelsesregioner. De hører allerede under beskæftigelsesministeriet og dermed staten.

Deres vigtigste opgave er i dag at analysere og overvåge udviklingen på det regionale arbejdsmarked i samspil med de regionale beskæftigelsesråd, som er sammensat af repræsentanter for arbejdsmarkedets parter, regionen og kommunerne.

"Man kunne give beskæftigelsesregionerne en større rolle. De kan lave en beskæftigelsespolitik, der går på tværs af kommunegrænser og faggrænser. De skal tildeles flere ressourcer og større magt til at udstikke retningen for, hvad de lokale jobcentre skal fokusere på," siger Flemming Ibsen.

"Ministeren taler meget om uddannelse, og det er fint nok. Men hvad skal de ledige uddannes til? Der har beskæftigelsesregionerne en rolle at spille. De skulle gerne have overblikket over regionerne, og hvad der beskæftigelsesmæssigt vil vokse, og hvad der ikke vil vokse," siger Flemming Ibsen.

Svagheder ved partiernes udspil
I de seneste dage og uger har både beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), SF, Venstre og Konservative kommet med indspil til, hvordan et nyt beskæftigelsessystem kan se ud.

Både SF og Venstre har foreslået, at de ledige skal have mulighed for at vælge jobcentret fra og i stedet bruge deres a-kasse som jobformidler. Men den model har en stor indbygget svaghed, påpeger Ibsen.

"Problemet opstår jo, hvis de skal formidle folk ud af deres egen a-kasse. Vil en a-kasse virkelig være villig til det? Det tillader jeg mig at tvivle på. Hele den faglige mobilitet vil gå tabt," siger Flemming Ibsen.

I Venstres udspil er der dog samtidig lagt op til, at kommunernes jobcentre skal overtage rådighedsvurderingen fra a-kasserne. Men den model er heller ikke gangbar, mener professoren.

"Det kan jeg ikke se logikken i. Man kan kun kontrollere folks rådighed, hvis man giver folk et konkret jobtilbud. Pointen må være, at de, der jobformidler, også skal stå for rådighedsvurderingen," siger Flemming Ibsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Ibsen

Professor emeritus, Institut for Politik og Samfund, Aalborg Universitet
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00