KL og regeringen enige om flygtningeaftale

DOKUMENTATION: KL og regeringen er blevet enige om en såkaldt forståelse på integrationsområdet. Forståelsen indeholder tiltag, der kan imødegå kommunernes udfordringer med det stigende antal flygtninge. Læs teksten her.

KL-formand Martin Damm  (V) og KL-næstformand Erik Nielsen (S) præsenterede torsdag middag sammen med finansminister Bjarne Corydon (S), økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) og social-og integrationsminister Manu Sareen (R) en ny aftale på integrationsområdet.
KL-formand Martin Damm (V) og KL-næstformand Erik Nielsen (S) præsenterede torsdag middag sammen med finansminister Bjarne Corydon (S), økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) og social-og integrationsminister Manu Sareen (R) en ny aftale på integrationsområdet.Foto: Henning Bagger/Scanpix
Anne Justesen

Til Kommunaløkonomisk Forum i Aalborg torsdag blev regeringen og KL enige om en såkaldt forståelse, der skal afhjælpe kommunernes udfordringer i forbindelse med det stigende antal flygtninge, der er kommet til Danmark, særligt fra krigen i Syrien. 

Regeringen vil udmønte 125 mio. kr. til investeringer i kommunerne. Pengene udmøntes som et særtilskud fra den pulje, der blev afsat med finansloven for 2015. Regeringen vil desuden "søge Folketingets tilslutning til, at der ydes et ekstraordinært integrationstilskud på 200 mio. kr. i 2015 til at håndtere det ekstraordinært høje antal flygtninge", lyder det i teksten.  

Boligmangel
For at løse udfordringen med indkvartering af de mange flygtninge ønsker regeringen at gennemføre en midlertidig ændring af planloven samt en ændring af reglerne om almene kollektive bofællesskaber. 

"Det er et vigtigt og nødvendigt skridt, der er taget i dag. Særligt vigtigt er det, at der nu er fundet løsninger på boligområdet, som giver kommunerne flere handlemuligheder i forhold til den vigtige opgave med at skaffe boliger. Jeg er meget tilfreds med, at regeringen har imødekommet en række af de løsningsforslag, som vi er kommet med,” siger KL's formand, Martin Damm (V), i en pressemeddelelse. 

Social- og integrationsminister Manu Sareen (R)  siger om aftalen: 

"Jeg er rigtig glad for, at vi og KL er enige om, at vi skal have gjort noget ved den akutte boligsituation for flygtningene. Ligesom studerende gør det, giver det rigtig god mening, at flere flygtninge deler en lejlighed. Det gør det ikke bare lettere at finde boliger – flygtningene kan også støtte hinanden." 

Nyt udspil på  flygtninge- og integrationsområdet
Regeringen vil komme med et udspil på flygtninge- og integrationsområdet, som blandt andet skal understøtte kommunernes modtagelse og integration af flygtninge og familiesammenførte. 

Den ekstraordinære situation på flygtningeområdet vil desuden blive drøftet i forbindelse med forhandlingerne om kommunernes økonomi 2016, oplyser Finansministeriet i en pressemeddelelse. 

Læs hele teksten her

Hovedpunkter i forståelsen mellem KL og regeringen: 
Tiltag, der skal fjerne barrierer for modtagelsen af nytilkomne flygtninge og familiesammenførte:

  • Regeringen vil søge Folketingets tilslutning til en midlertidig ændring af planloven, så kommunerne får mulighed for at give dispensation fra formåls- og anvendelsesbestemmelserne i en lokalplan. Dette vil øge kommunernes mulighed for en hurtig og midlertidig indkvartering af flygtninge.

  • Regeringen vil søge Folketingets tilslutning til en ændring af reglerne om almene kollektive bofællesskaber, så kravet for boenheder lempes. Dette vil forøge kommunernes muligheder for at boligplacere flere flygtninge sammen, hvor dette af kommunen vurderes som hensigtsmæssigt. Der foretages som konsekvens heraf samtidig en ændring i bostøttereglerne.
  • Regeringen vil præcisere og oplyse om de nuværende regler og muligheder i forbindelse med kommunernes boligplacering af flygtninge, herunder oplyse om kommunernes adgang til at anvende tomme ældreboliger, låne- og deponeringsregler vedr. boliger til flygtninge mv.  
  • Regeringen vil understøtte etableringen af en boligbørs, som kan danne rammen for kontakt mellem danskere, som ønsker at udleje en bolig til nyankomne flygtninge, og kommuner, som har udfordringer med at finde egnede boliger.
  • Der igangsættes en dialog mellem regeringen og KL om at afdække mulighederne for at udnytte ledige statslige bygninger til midlertidig indkvartering.
  • Regeringen vil udmønte 125 mio. kr. til investeringer i kommunerne. Midlerne udmøntes som et særtilskud fra den pulje, der blev afsat med Aftale om finansloven for 2015 til modtagelse og integration af flygtninge i kommunerne. Puljen fordeles på baggrund af den andel af flygtninge, som den enkelte kommune modtager ud over den fordeling af flygtninge på 4.000, som allerede er fordelt på kommuner. Fordelingen af tilskuddet vil dermed understøtte, at de kommuner, der modtager flest af de ekstraordinært tilkomne flygtninge, får en økonomisk håndsrækning til de ekstraordinære udgifter, der særligt kan være forbundet med en hurtig udvidelse af boligkapaciteten, herunder fx midlertidig indkvartering såvel som indretning af permanente boliger.

  • Regeringen vil søge Folketingets tilslutning til, at der ydes et ekstraordinært integrationstilskud på 200 mio. kr. i 2015 til at håndtere det ekstraordinært høje antal flygtninge. Det ekstraordinære integrationstilskud fordeles på baggrund af en objektiv fordelingsnøgle baseret på kommunernes andel af flygtninge og familiesammenførte.

Læs hele teksten her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Manu Sareen

Forfatter, fhv. minister & MF (R)
socialpædagog (1997), konfliktmægler (2003)

Martin Damm

Borgmester (V), Kalundborg Kommune, formand, KL
mpm (SDU 2005), civiløkonom (Handelshøjskolen, Slagelse 1994), seniorsergent (Frederikshavn 1989), elektronikmekaniker (Holmen Kbh. 1985)

0:000:00