Kommuner støtter lovændring for enlige pensionister

KORT NYT: Både Ældre Sagen og de kommunale sagsbehandlere klager til social- og integrationsminister Karen Hækkerup for at få ændret reglerne for pension til enlige pensionister.
Pernille Diana Castle Møller

Ældre Sagen har tidligere skrevet et klagebrev til social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) om en lovgivning, der mistænkeliggør enlige pensionister for socialt bedrageri. De får nu opbakning af samtlige kommuner i Region Sjælland, som er gået sammen om en fælles klage til ministeren. Det skriver Ældre Sagen.

”Vi er nødt til at få ændret reglerne for, hvornår man lever i et ægteskabslignende forhold. I dag er lovgivningen så indviklet, at hverken kommunerne eller borgerne kan finde ud af den,” lyder det fra Kasper Kyed, arbejdsmarkedschef i Holbæk Kommune.

Kasper Kyed påpeger, at klagen vil berøre både enlige pensionister og enlige forsørgere.

Hvor går grænsen?
Enlige pensionister får mere udbetalt i pension end samlevende eller gifte, da det er dyrere at klare en almindelig husholdning alene, end når man er to til at dele udgifterne. Men regelsættet for, hvor grænsen går mellem venskab og samlever, er uklare.

Derfor glæder Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen, sig over kommunernes udmelding.
 
”Vi har flere sager, hvor enlige ældre føler sig presset til at droppe venskaber af frygt for at blive anklaget for socialt bedrageri. Det er jo helt grotesk i en tid, hvor politikerne samtidig taler om at hjælpe ensomme ældre. Her har vi netop en lovgivning, der gør ældre ensomme,” siger Bjarne Hastrup.

Han håber, at enlige pensionister kan vurderes ud fra objektive kriterier. Hvis de kan dokumentere, at de betaler husleje og faste udgifter for en selvstændig bolig, og hvor de har folkeregisteradresse, skal de behandles som "reelt enlige", lyder det. 

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00