Debat

Lars Weiss advarer regeringen: Stop med urimelige særkrav til København

Særkrav til København under nedlukningen rammer hovedstadens virksomheder og familier hårdt. Regeringen må ikke glemme hovedstaden, som er landets vækstmotor, skriver overborgmester Lars Weiss (S).

Hvis vi venter alt for længe, er spørgsmålet, om der stadig er en oplevelsesindustri tilbage, når coronaen slipper taget, skriver overborgmester Lars Weiss (S).
Hvis vi venter alt for længe, er spørgsmålet, om der stadig er en oplevelsesindustri tilbage, når coronaen slipper taget, skriver overborgmester Lars Weiss (S).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lars Weiss
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I disse dage er det ét år siden, at statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede samfundet ned for at beskytte den danske befolkning mod covid-19-virussen.

Coronakrisen og nedlukningen har siden påvirket alle os danskere på tværs af landet – børn, unge, voksne og ældre – og vi har i kommunerne nøje fulgt regeringens og sundhedsmyndighedernes vurderinger og restriktioner.

I København følger vi naturligvis også regeringens genåbningsplan med spænding – ligesom vi naturligvis retter os efter sundhedsmyndighedernes retningslinjer. Også dem, som har form af særlige restriktioner for København og hovedstadsregionen. 

Flere af disse særkrav er jeg ked af, da de har store konsekvenser for København. Hovedstaden har og er i forvejen meget påvirket af nedlukningen, hvor især vores unge og erhvervslivet har fået en kæmpe knockout af livets store boksehandske. De særlige restriktioner, som regeringen pålægger København, presser københavnerne og hovedstadens erhvervsliv yderligere. 

Mens kommuner med mange sommerhuse havde gang butikken i sommerlandet, lå Københavns gader de fleste steder øde hen

Lars Weiss (S)
Overborgmester, Københavns Kommune

Gav indtryk af København som farligt
Et eksempel var seksdagesreglen sidste sommer, som betød, at turister skulle overnatte mindste seks dage for at få lov at overnatte i København.

Storbyferier er typisk af kortere varighed end seks overnatninger, så reglen medførte, at turisterne helt holdt sig væk fra København. Man fik simpelthen givet et indtryk også til danske turister af, at København var et farligt sted at være.

En nylig opgørelse viser, at dansk turisme har tabt 31 milliarder kroner i omsætning i 2020. Af dette tab er svimlende 28 milliarder kroner tabt i hovedstadsområdet.

For mens kommuner med mange sommerhuse havde gang butikken i sommerlandet, lå Københavns gader de fleste steder øde hen.

Turister og gæster skaber ikke bare liv i byen. De skaber tusindvis af jobs og en milliardstor indtjening i København. Her er det København og hovedstaden, der lider – mere end resten af Danmark.

Attraktiv hovedstad gavner hele landet
Hvis vi venter alt for længe, er spørgsmålet, om der stadig er en oplevelsesindustri tilbage, når coronaen slipper taget.

Hvis hoteller, restauranter, kulturtilbud, barer, taxavognmænd og rejseselskaber i stort antal går ned, er det ikke et isoleret københavnsk problem.

Turisme i hovedstaden og en stærk og attraktiv hovedstad, der kan tiltrække investeringer og folk udefra, er vigtig for økonomien i hele Danmark.

Senest har regeringen for nogle dage siden præsenteret en ny plan for genåbningen af Danmark, som sender landets afgangsklasser fra folkeskolen og gymnasier tilbage i skole fra 15. marts – i første omgang kun på halv tid (hver anden uge).

København er Danmarks vækstmotor; når det går godt for København, har det positiv effekt på hele landet

Lars Weiss (S)
Overborgmester, Københavns Kommune

Det er naturligvis glædeligt. Men igen blev København og en stor del af Sjælland desværre ikke prioriteret på lige fod med det øvrige Danmark.

Således kan afgangseleverne fra folkeskolen og gymnasier i hovedstaden og på Øst- og Nordsjælland kun komme tilbage én dag om ugen – og alene til udendørs undervisning.

Men de unge, som jeg møder i København, er også fulde af savn efter en hverdag og ønsker brændende at vende tilbage til undervisning og deres kammerater på deres fysiske skole. Men også her bliver det et benspænd at bo i hovedstaden.  

Advarsel til regeringen
I en storby er der naturligvis en øget smitterisiko, når folk bor, arbejder og færdes mere tæt end i mindre befolkede dele af landet.

Jeg oplever, at københavnerne tager et ekstremt stort ansvar for at passe på hinanden og bremse smitten, som vi også har kunne se i smittetallene over en længere periode.

Fra kommunens side fortsætter vi med skiltning, kampagner, SoMe, dialog blandt andet med udsatte grupper og med unge i nattelivet og meget andet at understøtte en forsvarlig coronaadfærd i byen – også under en genåbning med øget aktivitet – ligesom vi er klar til at sætte hurtigt og målrettet ind for at standse eventuelle smitteudbrud, som vi så det i byens nordvestkvarter for nylig.

Derfor vil jeg indtrængende advare regeringen mod denne gang at overse København og københavnernes vilkår og lukke op, så snart det overhovedet er muligt. Om ikke at pålægge hovedstadens familier og erhvervsliv urimelige særvilkår.

København er Danmarks vækstmotor; når det går godt for København, har det positiv effekt på hele landet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00