Debat

Nina Palesa Bonde: Kønsopdelt svømning signalerer til piger, at de skal separeres fra samfundet

Tilhængere af kønsopdelt svømning forholder sig ikke til, hvilket signal man sender til piger, når man bekræfter forældrenes ønske om total kønsadskillelse, skriver Nina Palesa Bonde.

Kaare Dybvad tjener som et godt politisk eksempel ved at rejse en værdidebat om, hvad offentlige bygninger bør bruges til, skriver Nina Palesa Bonde.
Kaare Dybvad tjener som et godt politisk eksempel ved at rejse en værdidebat om, hvad offentlige bygninger bør bruges til, skriver Nina Palesa Bonde.Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Nina Palesa Bonde
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) har som reaktion på, at 12 af landets kommuner huser kønsopdelt svømning foreslået kommunerne at hindre den opdelte praksis i offentlige bygninger.

Det har afstedkommet en række reaktioner, hvor de negative, for de flestes vedkommende, ikke forholder sig til den praktiske virkelighed.

Blandt kritikerne af ministerens udmelding er tidligere formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen. Med henvisning til det årlige kvindeløb og andre sportsbegivenheder med opdeling af selve sporten, ironiserede Anders Bondo over, om ministeren mon ville stoppe dette initiativ.

Men kønsopdelt svømning er netop ikke kun i selve sporten men derimod i afviklingen, rummet omkring svømmebassinet, for alle tilstedeværende – også personalet – og for nedrullede gardiner, så ingen kan kigge ind.

Der er ikke fremlagt evidens for, at kønsopdelingen fremmer integration eller ligestilling.

Nina Palesa Bonde
Debattør og formand, Dommerfuldmægtigforeningen

Eksemplet med kvindehold eller kvindeløb indeholder ikke tydelige og fysiske metoder til at skille køn. Og Anders Bondo med flere forholder sig ikke til, hvilket signal man sender til piger, når man bekræfter forældrenes ønske om total kønsadskillelse – og det med kommunal støtte og i kommunale faciliteter.

Vores samfund skal ikke blot være ligestillet i ord men også i handling, og ved at lægge lokaler, kalendersystem og endda personale til den ugentlige kønadskillelse, bekræfter kommunen, at pigerne skal finde sig i den typisk religiøst begrundede kønsopdeling og potentielt også i æresbegreber, hvor pigen bærer sin families skyld og skam på sig og skal skærmes for mænd og drenges blik – en usædvanlig seksualisering af børn i 2024.

Argumentet skulle være, at svømning er et tiltrængt afbræk for pigerne, som ellers ikke kan komme til sport. Det er stærkt bekymrende, hvis det er tilfældet, og de fagpersoner, som omgiver pigerne, bør tage stilling til, om forældresamarbejdet og kontakten til kommunen ikke skal øges betragteligt, hvis der er piger, som ud over skolegang – potentielt også kønsopdelt på privatskole – kun kommer ud og får en kontakt til samfundet i kønsopdelt regi.

Ros til ministeren

En anden støtte af kønsadskillelsen er Landsformand for DGI, Charlotte Bach Thomassen, som naturligvis har en interesse i et størst muligt foreningsliv i idrætten.

Kønsopdelingen skulle der kun være gode erfaringer med. Det virker naturligt, at det giver positiv respons at imødekomme forældrenes ønsker om kønsopdeling, og lige så naturligt, at pigerne nyder adspredelsen.

Omvendt er der ikke fremlagt evidens for, at kønsopdelingen fremmer integration eller ligestilling. Jeg kunne faktisk frygte det modsatte, da vi nu ser tegn på, at kvinder frivilligt adskiller sig fra mænd i det daglige liv på universiteter.

Hvad svømningen altså ikke forbereder børnene – herunder også drengene – på, er, at de er en del af et samfund, hvor det forventes, at de deltager på lige kønsvilkår. Fra vuggestue til plejehjem.

Læs også

Succeskriteriet bør ikke være, at vi sikrer børnene en times timeout fra et liv med dogmer, men at kommunerne sikrer børnene et fuldt liv med ligestilling, herunder også lige adgang til kønsblandet venskab, fritidsliv, skoleliv og senere arbejdsliv.

Skulle man som pige, ung kvinde eller senere kvinde ønske at bryde med det dogme, at køn skal adskilles, hjælper det næppe, at adskillelse blev gennemført i et kommunalt regi og understøttet med alle de praktisk nødvendige remedier. Hvad fortæller det børnene?

Ministeren tjener som et godt politisk eksempel ved at rejse en værdidebat om, hvad offentlige bygninger bør bruges til. Så kan man være uenig eller ej.

Men herfra skal der lyde ros for, at ministeren løfter denne debat uden forslag om lovindgreb, så vi kan tage stilling til, om vores samfundskontrakt og værdier giver rum til kommunalt understøttet kønsadskillelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nina Palesa Bonde

Medstifter, Ytringfsfrihedsgruppen Gruppen Paty, Formand, Dommerfuldmægtigforeningen, dommerfuldmægtig, Københavns Byret
(Københavns Uni. 2008), diplom i specialiseret journalistik (DMJX 2019), Advokat (bestalling deponeret)

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

Anders Bondo Christensen

Fhv. formand, Danmarks Lærerforening
lærer (Skårup Seminarium 1982), journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2023)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024