Ny rapport: Kommunekredit sidder på stort set alle kommunale lån – og med god grund

Kombinationen af en sikker kommunal økonomi og solidarisk hæftelse gennem et non-profit baseret Kommunekredit er med til at sikre danske kommuner fordelagtige lånemuligheder. Det kan ifølge ny rapport forklare foreningens totale dominans på det kommunale lånemarked.

Kommuner opnår gennem Kommunekredit mulighed for at optage lån med en AAA-rating fra blandt andet det internationale kreditvurderingsbureau Standard & Poor's.
Kommuner opnår gennem Kommunekredit mulighed for at optage lån med en AAA-rating fra blandt andet det internationale kreditvurderingsbureau Standard & Poor's.Foto: Brendan Mcdermid/Reuters/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Danske kommuner har begrænsede muligheder for at optage lån. Men når de gør, sker det inden for internationalt set unikke rammer, som er med til at sikre fordelagtige lån på tværs af landet.

Det er konklusionen i en ny rapport fra Vive, der stiller skarpt på den statslige styring af kommunernes låntagning samt Kommunekredits rolle og sammenligner med situationen i en lille håndfuld andre lande.

Samlet set peger rapporten på, at de danske kommuner af en række årsager har høj troværdighed som låntagere, og at konstruktionen med at optage lån gennem Kommunekredit har vist sig så gunstig, at foreningen nu sidder på så godt som 100 procent af markedet.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00