Odense opgiver at hæve skatten

INDTÆGTER: Byrådet i Odense har over flere år arbejdet på at hæve kommuneskatten med et procentpoint. Men pres på de samlede kommunale skatter betyder, at man nu opgiver at komme det sidste stykke i mål i 2019.

I Odense er borgmester Peter Rahbæk Juel (S) gået i spidsen for at øge skatten med en såkaldt 'velfærdsprocent'.
I Odense er borgmester Peter Rahbæk Juel (S) gået i spidsen for at øge skatten med en såkaldt 'velfærdsprocent'.Foto: Malene Anthony Nielsen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Vi vil opfordre kraftigt til, at der kommer en skattepulje næste år, og så vil vi forsøge at komme i mål med de sidste 0,2 procent.

Peter Rahbæk Juel (S)
Borgmester i Odense Kommune

Næste år skulle have været året, hvor et flertal i Odense Kommunes byråd fik indfriet ambitionen om at hæve kommuneskatten med ét procentpoint.

Siden 2016 har alle partier med undtagelse af Konservative og Venstre arbejdet på den gradvise opjustering af kommuneskatten, som med budgettet for 2017 og 2018 er hævet med 0,8 procentpoint.

I 2019 skulle skatten så have haft det sidste lille nøk på 0,2 procentpoint. Men det bliver afvist af landets øvrige kommuner, fordi flere andre kommuner også ønsker at hæve skatten.

Dokumentation

Straf for kommunale skattestigninger

Kommuner opkræver personskatter, ejendomsskatter og dækningsafgift for erhvervsejendomme.

Ifølge økonomiaftalen mellem regeringen og KL skal kommunerne arbejde for en samlet skattenedsættelse på 250 mio. kr. For at understøtte dette er der afsat en tilskudspulje til at lette indkomstskatter for 450 mio. kr. Tilskuddet kan højst udgøre 75 pct. af provenutabet i 2019, 50 pct. i 2020 og 2021 og 25 pct. i 2022.

I modsætning til tidligere år har der for 2019 ikke været afsat en pulje, hvor kommuner har kunnet søge om fritagelse for sanktion ved en skattestigning. Nogle kommuner, som tidligere har sænket skatten, vil dog kunne hæve skatten igen efter de såkaldte frit-lejde-regler uden at blive modregnet individuelt.

Hvis der sker en skatteforhøjelse for kommunerne under ét, vil der ifølge gældende lov ske en regulering af bloktilskuddet svarende til overskridelsen.

Modregningen vil i første år bestå af 75 pct. individuel modregning for de kommuner, der hæver skatten, og 25 pct. kollektiv modregning for alle kommuner. De næste to år vil fordelingen være 50/50. Det fjerde år vil den individuelle modregning være på 25 procent mod 75 procent kollektivt.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00