Regeringen dropper kommunal finansiering af fængsler

KRIMINALITET: Regeringen har i al ubemærkethed lukket ned for en arbejdsgruppe, der undersøgte mulighederne for at lade kommunerne betale en del af de borgeres ophold i fængsel. Et bizart forløb lyder det fra oppositionen.

Justitsminister Søren Pind (V) har droppet at forfølge idéen om at fremme kommunernes forebyggelse af kriminalitet ved at lade dem betale mere for indsattes ophold i fængsler og på lukkede institutioner.
Justitsminister Søren Pind (V) har droppet at forfølge idéen om at fremme kommunernes forebyggelse af kriminalitet ved at lade dem betale mere for indsattes ophold i fængsler og på lukkede institutioner.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Kim Rosenkilde

Det er helt urimeligt, at ministeren har forsømt denne opgave.

Trine Bramsen (S)
Retsordfører
Fakta
Kommuner medfinansiere unges ophold

Kommunerne betaler allerede nu en del af Kriminalforsorgens udgifter, når en 15-17-årig anbringes til afsoning på en sikret insitution.

I 2015 skulle kommunerne således betale et beløb svarende til knap 1,5 millioner kroner årligt for hver af kommunens unge, der befinder sig på en af Kriminalforsorgens sikrede institutioner.


Kilde: Social- og Indenrigsministeriet

Kommunerne kommer formentlig ikke til at skulle betale yderligere for kriminelle borgeres ophold i fængsler og på lukkede institutioner.

Muligheden for at bruge den økonomiske skrue til at tilskynde kommunerne til at styrke den forebyggende indsats overfor kriminelle blev ellers diskuteret i forbindelse med forliget om Kriminalforsorgens økonomi fra 2012.

Her blev forligspartierne enige om, at der skulle gennemføres et analysearbejde, der blandt andet skulle undersøge mulighederne for at lade kommunerne betale en større andel af Kriminalforsorgens udgifter.

Dokumentation

Analyse af kommunal medfinansiering

Som en del af forliget om Kriminalforsorgens økonomi i perioden 2013-2016 blev partierne (daværende regering) Liberal Alliance og Konservative Folkeparti enige om at igangsættes en analyse "med henblik på at opstille modeller, der inden for de eksisterende bevillingsrammer kan forbedre det resocialiserende arbejde".

I analysen skulle det bl.a. overvejes, om det er muligt og relevant at styrke kommunernes incitamenter til at gøre en større indsats på resocialiseringsområdet, herunder eventuelle muligheder for kommunal
medfinansiering. 

Kilde: Justitsminsteriet


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00