Regeringen vil løsne op for budgetlægningen

ØKONOMI: Kommunerne skal ifølge regeringen kunne oprette en bufferpulje til uforudsete udgifter. Det skal skabe mere frihed og realistiske budgetter. Lokalt har man allerede på ”kreativ vis” indregnet uforudsete udgifter, siger ekspert.
Vinter efter vinter har kommunerne afsat for få penge til snerydning. Nu vil regeringen gøre det lovligt for kommunerne at oprette en bufferpulje til uforudsete udgifter.
Vinter efter vinter har kommunerne afsat for få penge til snerydning. Nu vil regeringen gøre det lovligt for kommunerne at oprette en bufferpulje til uforudsete udgifter.Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Inden for den eksisterende lovgivnings ramme har kommunerne allerede på kreativ vis søgt at indbygge garderinger mod udforudsette udgifter.

Kurt Houlberg
Programchef ved Kora

Regeringen vil gøre det muligt for kommuner at lave en såkaldt bufferpulje, hvor de kan afsætte et vist beløb til uforudsete udgifter til f.eks. snerydning, handicappede eller daginstitutioner.

Det har regeringen fremsat et lovforslag om, som fredag bliver førstebehandlet i Folketingssalen.

Ifølge regeringen skal den nye lov sikre kommuner og regioner bedre økonomistyring.

"Det er noget, kommuner har behov for og har efterspurgt. Det er utrolig svært at få et budget til ramme præcis inden for skiven. Jeg sidder i byrådet i Skanderborg, hvor vi har haft svært ved at holde budgettet på handicapområdet. Det er ubehageligt at tage pengene fra andre områder," siger Mie Bergmann (R), der er stedfortræder for Morten Østergaard.

En af grundene til, at det ikke hidtil har været lovligt, er, at det i kommunernes budgetter skal være muligt at se, hvor meget kommunerne forventer at bruge på de forskellige serviceområder. Så både borgere, politikere og andre interesserede kan se, hvilket serviceniveau de kan forvente på de enkelte områder.

Loft over buffer
Regeringens forslag bliver bakket op af De Konservative.

"Det er fornuftigt, at der er en reserve til uforudsete udgifter. Men det er vigtigt, at det klart fremgår i budgettet, hvad hensigten med puljen er, og hvad pengene skal bruges til," siger Mike Legarth, kommunalordfører hos De Konservative.

Som en del af lovforslaget skal regeringen og KL fastsætte en maksimumsats for størrelsen af bufferpuljen. Og det glæder Mike Legarth.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00