Analyse af 
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Signe Løntoft

Selvbevidste regioner skal konkurrere med forsvaret i ny finanspolitisk virkelighed

Efter års utålmodig venten i sundhedsvæsenet har regeringen dette forår endelig sat sundhedspolitiske reformer på programmet. Desværre er de optimistiske vækstprognoser samtidig brat afløst af krisestemning og en ny finanspolitisk virkelighed, hvor velfærdsambitioner kan ende med at stå i skyggen af store udgifter til forsvaret.

Smilene var store på Danske Regioners generalforsamling, hvor et udramatisk formandsskifte skulle formaliseres. Her ankommer Stephanie Lose (v), Ulla Astman (S) og Anders Kühnau (S).
Smilene var store på Danske Regioners generalforsamling, hvor et udramatisk formandsskifte skulle formaliseres. Her ankommer Stephanie Lose (v), Ulla Astman (S) og Anders Kühnau (S).Foto: Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg ToftSigne Løntoft

En ambivalens hang i luften, da landets regionsrødder og topfolk fra sundhedsverdenen torsdag for første gang i to år mødtes fysisk til Danske Regioners generalforsamling. På den ene side var kontrasten til generalforsamlingen i 2019 slående: Dengang var stemningen på et lavpunkt, da Løkke-regeringen et par måneder før havde besluttet at nedlægge landets regionsråd som et led i VLAK-regeringens sundhedsreform. Nu er regionerne mere levende end nogensinde.

"I dag er det ikke aktuelt at diskutere, om sundhedsvæsenet skal ledes af folkevalgte regionsråd," kunne en selvsikker Stephanie Lose (V) konstatere i en tale til 144 nyvalgte regionsrådsmedlemmer i salen i Århus.  

Lose kunne også i sin sidste tale som formand se tilbage på en historisk pandemi, som sundhedsvæsenet har klaret godt. "En enestående flot præstation," som indenrigsminister Kaare Dybvad Bek (S) sagde i en tale, der mest af alt lød som en oplæsning af det udspil til en sundhedsreform, som hans kollega Magnus Heunicke (S) ugen forinden havde omdelt ved et pressemøde på Rigshospitalet.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00