Thulesen vil holde kommuner i kort snor

INTERVIEW: Det kommunale selvstyre må vige, hvis det ikke løser opgaven med at sikre den borgernære velfærd, siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.
Kristian Thulesen Dahl: "Som byrådsmedlem i tolv år hørte jeg ofte, at hvis man bestemte det ene eller andet fra Christiansborg, så havde man opgivet det kommunale selvstyre. Men der er masser af politisk arbejde tilbage til kommunerne."
Kristian Thulesen Dahl: "Som byrådsmedlem i tolv år hørte jeg ofte, at hvis man bestemte det ene eller andet fra Christiansborg, så havde man opgivet det kommunale selvstyre. Men der er masser af politisk arbejde tilbage til kommunerne."Foto: Carsten Lundager
Erik HolsteinLasse Lange

Det kan meget vel blive nødvendigt at øremærke en større del af de kommunale midler til konkrete velfærdsopgaver. Det er meldingen fra Dansk Folkepartis, formand Kristian Thulesen Dahl, der ikke anser det kommunale selvstyre for en hellig ko.

DF-formanden foretrækker, at velfærden udvikles i et samarbejde med kommunerne, men han er parat til holde dem i en kort snor de steder, hvor de ikke varetager opgaverne tilstrækkelig godt. 

Kommunerne klarede det ikke
Thulesen nævner genoptræningen af syge medborgere som en af de opgaver, kommunerne ikke har løst tilfredsstillende:

"Det kan ikke nytte, at en kommune blot sender en hjerneskadet patient til lidt genoptræning på det lokale ældrecenter. Det skal være op til den udskrivende læge at bestemme præcis hvilken genoptræning, patienten skal have - og så skal kommunen bare levere det," siger Thulesen og tilføjer:

Genoptræning er et eksempel på, at det kommunale selvstyre ikke har magtet at løse opgaven. Og her er patientens ret til genoptræning vigtigere end kommunens ret til selv at bestemme, hvad den vil gøre.

Kristian Thulesen Dahl
DF-formand

"Genoptræningen er et eksempel på, at det kommunale selvstyre ikke har magtet at løse opgaven. Og her er patientens ret til genoptræning vigtigere end kommunens ret til selv at bestemme, hvad den vil gøre."

Borgernær velfærd
Øremærkning af midlerne er en anden mulighed for at sikre, at kommunerne bruger de knappe midler til den borgernære velfærd i stedet for konsulenter og diffuse projekter, understreger Thulesen. Et middel han tidligere har grebet til:

"Da vi lavede finanslove med VK-regeringen, forsøgte vi at øremærke midler til bestemte formål, som da vi satte 300 millioner ekstra af til ældreområdet. Det er en måde at signalere, at vi forventer, pengene bruges på præcis det område."

Masser af indhold tilbage
Kristian Thulesen Dahl har selv en fortid som kommunalpolitiker, men han køber ikke påstanden om, at kommunerne er blevet drænet for opgaver:

"Jeg har været byrådsmedlem i tolv år, og jeg hørte ofte, at hvis man bestemte det ene eller andet fra Christiansborg, så havde man opgivet det kommunale selvstyre. Men der var ikke en eneste gang i løbet af de tolv år, hvor jeg ikke syntes, det var meningsfyldt at deltage i det kommunalpolitiske arbejde," siger DF-formanden og tilføjer:

"Selvom der er nogle bundne opgaver, er der jo masser af politisk arbejde tilbage til kommunerne."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00