Martin Geertsen
 svarer 
Magnus Heunicke

Martin Geertsen (V) spørger sundhedsministeren, Magnus Heunicke, om teknisk bistand til et ændringsforslag, der indebærer, at unge mellem 18 og 21 år frit kan vælge en privat praktiserende tandlæge eller tandplejer, men hvor den kommunale tandpleje ikke indgår i tilbuddet

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 192, Spørgsmål 22
Vil ministeren i forlængelse af svar på L 192 – spørgsmål 8 yde teknisk bistand til et ændringsforslag, der indebærer, at unge mellem 18 og 21 år frit kan vælge en privat praktiserende tandlæge eller tandplejer, men hvor den kommunale tandpleje ikke indgår i tilbuddet?

Svar fra onsdag den 25. maj 2022
L 192 har til formål at udmønte dele af Aftale om finansloven for 2022, der blev indgået den 6. december 2021 af regeringen (Socialdemokratiet), Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne om gratis tandpleje for 18-21 årige.

Det fremgår af aftalen, at den kommunale børne- og ungdomstandpleje udvides til at omfatte unge i alderen 18-21 år. Med lovforslaget forslås sundhedsloven derfor ændret, således at kommunalbestyrelsen fremover skal tilbyde vederlagsfri tandpleje til alle børn og unge under 22 år, der er født efter den 31. december 2003 og har bopæl i kommunen.

Det fremgår videre af aftalen, at den nuværende fritvalgsordning for 16-17-årige udvides til at dække 16-21-årige. Med lovforslaget vil 16-21-årige, der ønsker et andet tandplejetilbud end det, kommunalbestyrelsen stiller til rådighed, vederlagsfrit kunne vælge at modtage børne- og ungdomstandpleje hos en privatpraktiserende tandlæge efter eget valg eller på en anden kommunes tandklinik. Regeringen har efterfølgende fremsat et ændringsforslag til lovforslaget, som også gør det muligt for 16-21-årige vederlagsfrit at vælge en privatpraktiserende tandplejer.

Som følge af aftalen foreslås det videre med lovforslaget, at sundhedsministeren bemyndiges til at fastsætte nærmere regler om kommunal visitation til tandregulering og andre særligt kostbare behandlingsydelser. De nærmere regler vil blive fastsat i ’Bekendtgørelse om tandpleje’ (tandplejebekendtgørelsen), så kommunerne kan beslutte at indføre kommunal visitation til tandregulering og andre kostbare behandlingsydelser, der ydes til børn og unge i privat praksis efter fritvalgsordningen.

Et ændringsforslag, hvor den kommunale tandpleje ikke indgår, vil reelt set resultere i et helt nyt lovforslag med det sigte at indføre en helt ny tandplejeordning, som sikrer vederlagsfri tandpleje for en bestemt gruppe via praksistandplejen. Der vil således være tale om et omfattende juridisk arbejde, ligesom de forudsatte økonomiskøn ikke vil kunne lægges til grund. Dette vurderes ikke at være muligt inden for rammerne af lovforslagets tidsplan, ligesom det er min klare vurdering, at ændringsforslaget ikke vil være foreneligt med den politiske aftale, der ligger til grund for lovforslaget.

På den baggrund vurderes det således ikke at være muligt at yde teknisk bistand til dette ændringsforslag.
0:000:00