For mange følelser i debatten om Grønlands selvstændighed

INTERVIEW: Det er bestemt ikke alle grønlandske politikere, der deler Vittus Qujaukitsoqs idéer om løsrivelse. Randi Vestergaard Evaldsen, formand for det liberale parti Demokraatit, er en af dem. 

"Hvis vi søger selvstændighed under de vilkår, der gælder i dag, vil det gå ud over velfærdssamfundet og den service, vi kan yde borgerne," siger Randi Vestergaard Evaldsen.
"Hvis vi søger selvstændighed under de vilkår, der gælder i dag, vil det gå ud over velfærdssamfundet og den service, vi kan yde borgerne," siger Randi Vestergaard Evaldsen. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Randi Vestergaard Evaldsen indtager for tiden en afgørende nøglepost i grønlandsk politik. Hun er fungerende formand for det liberale parti Demokraatit eller Demokraterne, der er støtteparti for den regerende koalition i Nuuk.

Uden opbakning fra Demokraternes seks mandater ville koalitionen ikke kunne mønstre et flertal i Inatsisartut, det grønlandske parlament, ligesom den danske regering ville have det svært i Folketinget uden Dansk Folkeparti.