Grønland skal være frit, før vi kan løse vores problemer

INTERVIEW: "Bloktilskuddet har været for afgørende for den måde, vi indretter vores liv på. I det øjeblik, vi ikke længere er afhængige af det, skal vi selv til at generere de nødvendige indtægter, og det, tror jeg, vil være sundt for os," siger Vittus Qujaukitsoq.

I en årrække var Vittus Qujaukitsoq central i det regeringsbærende parti Siumut med landsstyreformand Kim Kielsen i spidsen. I dag er han formand for sit eget lille parti, Nunatta Qitornai, og han regerer i alliance med Siumut.
I en årrække var Vittus Qujaukitsoq central i det regeringsbærende parti Siumut med landsstyreformand Kim Kielsen i spidsen. I dag er han formand for sit eget lille parti, Nunatta Qitornai, og han regerer i alliance med Siumut. Foto: Christian Klindt Sølbeck/Ritzau Scanpix

Kan det virkelig passe, at Grønland vil være økonomisk bedre stillet efter løsrivelse fra Danmark? Giver det mening, når vi nu ved, at de 57.000 borgere i Grønland formentlig efter løsrivelsen må vinke farvel til bloktilskuddet, der i år løber op på 3,857 milliarder kroner, og muligvis også til det danske forsvars fiskerikontrol og redningstjeneste, der leveres gratis?

I danske øren kan det lyde som galimatias. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) understreger gerne, at bloktilskuddet alene dækker omkring 52 procent af det offentlige budget i Grønland: sundhedsvæsen, skoler, plejehjem fra Nanortalik i syd til Siorapaluk i nord.